Home Ekonomija TO KOTOR: U GRADU ODMARA 7.356 GOSTIJU, OD 1. SEPTEMBRA ZATVARAJU SE...

TO KOTOR: U GRADU ODMARA 7.356 GOSTIJU, OD 1. SEPTEMBRA ZATVARAJU SE PUNKTOVI U MORINJU, STOLIVU, ORAHOVCU I PERASTU

38
0

Na području opštine trenutno odmara 7.356 gostiju, od kojih 5.634 borave u privatnom smještaju, a 1.606 u hotelima.

U privatnom smještaju najbrojniji su gosti iz: Turske, Srbije, Rusije, Velike Britanije, Njemačke.
Od ukupnog broja gostiju u hotelskom smještaju, 1.512 je stranih, a domaćih, iz Crne Gore, 94, saopšteno je Radio Kotoru iz Turističke organizacije (TO) opštine Kotor.

Kada je riječ o stranim gostima koji borave u hotelima, prednjače gosti iz: Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Rusije, Turske, kao i gosti iz Francuske i Kasahstana.

U hostelima borave njih 88, dok ih je 28 u kampovima.

Grad je po posljednjem presjeku posjetio 1.461 izletnik.

Tokom protekle sedmice, grad je posjetilo 19.502 izletnika, najviše iz: Turske, SAD-a, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Španije.

Od 1. septembra se zatvaraju punktovi za prijavu boravka stranaca i naplatu boravišne takse u Morinju, Stolivu, Orahovcu i Perastu.

Takođe, od 1. septembra punkt Prčanj se, zbog renoviranja, izmiješta iz prostorija Mjesne zajednice (MZ) Prčanj u prostorije crkve Svetog Nikole sa franjevačkim samostanom, koja se nalazi pored MZ Prčanj.

Turistička organizacija (TO) opštine Kotor

Foto: Radio Kotor / B.M.

30.08.2024
629

PROMOCIJA KNJIGE SAVREMENO MASLINARSTVO ĐORĐIJA IVETIĆA 02. SEPTEMBRA U SUTVARI: MASLINA KAO KULTNI PREDZNAK KULTURE I GASTRONOMIJE

Tekst: Sanja Čavor
Foto: Radio Kotor/S.Č.

Promocija knjige “Savremeno maslinarstvo”, autora Đorđija Ivetića, biće održana u ponedjeljak, 02. septembra u 20 sati, u prostoriji Kanonike kod crkve Sv. Varvare u selu Sutvara,  a dan kasnije planirana je promocija i u Krtolima.

Knjiga ima 192 stranice, veliki broj fotografija i stručnih uputstava.

Poljoprivredni proizvođač iz Prijerada u susret ovom događaju kaže da je rad na knjizi, koja se na zanimljiv ali razumljiv način bavi najdugovječnijim stablom na svijetu, trajao dvije godine.

“Na pisanje ovog priručnika odlučio sam se nakon više godina provedenih na radionicama, seminarima, pretražujući literaturu, te čitajući časopise Maslinar i Maslina. Bio sam inspirisan i predavanjima profesora doktora Frana Strikića i magistra Stanislava Štambuka, ali i drugih predavača iz Hrvatske i Španije. Potrudio sam se da tekst bude jasan, da ne bude preopširan, već sažet i da pomogne svima koji se bave uzgojem i zaštitom maslina”, pojašnjava Ivetić za Radio Kotor.

Kako navodi, momci iz Grblja se do iza Drugog svjetskog rata nisu mogli oženiti dok ne zasade 50 novih stabala masline. U Grbaljskom Zakoniku iz 1427. godine piše da “koji seljanin, starosti od 20 do 30 godina, ne usadi 50 korijena maslina, nije dostojan sjesti u zbor među ljudima”.

U knjizi je nekoliko poglavlja, unutar kojih su obuhvaćena najvažnija znanja vezana za masline, istorijski pregled, osobine, sadnju masline i formiranje maslinjaka, njihov uzgoj, zaštitu od vremenskih nepogoda, bolesti i štetočina,  berbu, čuvanje plodova, preradu u ulje, kvalitet ulja, njegovu upotrebu u ishrani. Prikazan je i pregled radova u maslinjaku tokom godine.

Naš sagovornik napominje da se u knjizi nalazi i fotografija masline Svetog Petra u Prijeradima koja i danas rađa svake godine. Radi se o staroj sorti koju u Grblju zovu šarulja.

“Vjerujem da će sve napisano biti korisno običnom maslinaru, ali i onom koji će ovu knjigu koristiti u naučne svrhe”, poručio je Ivetić i pozvao sve zainteresovane da prisustvuju promociji.

Ovom prilikom, zahvalio se Opštini Kotor, odnosno Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, Opštinama Tivat i Herceg Novi, te mještanima Sutvare i Krtola na podršci.

Podsjetimo, osim autora, na promociji 02. septembra govoriće dr Ilija Moric, dr Ivan Ilić i predsjednik Matice Boke Mirko Mustur.

31.08.2024
419

PRIMORAC NA STARTU REGIONALNE LIGE SA NOVIM BEOGRADOM, OD 5. SEPTEMBRA NA TURNIRU VLAHO ORLIĆ

Primorac i Jadran biće predstavnici Crne Gore u Regionalnoj vaterpolo ligi, u kojoj će učestvovati 12 klubova, a utvrđen je i raspored takmičenja.

Na startu sezone,u subotu 21. septembra,Kotorani će gostovati Novom Beogradu, dok će Novljani snage odmjeriti sa ekipom Mladosti.

Crnogorski derbi u regionalnom takmičenju je u 7. kolu i to 16. novembra, a domaćin će biti ekipa Jadrana.

Titulu prvaka braniće Novi Beograd.

Osim naših timova u ligi ima i po pet klubova iz Srbije

Iz Srbije Novi Beograd,Crvena Zvezda,Radnički Kragujevac,Šabac Eliksir i Valis Vega,a iz Hrvatske Jadran Split,Jug AO,Mladost,Primorje EB i Solaris.

Prije početka regionalnog takmičenja, Primorac će nastupiti na međunarodnom memorijalnom turniru “Vlaho Orlić” u Beogradu od 5. do 8.septembra,a ostali učesnici su Novi Beograd,Špandau,Valis,Vašaš i Novobeogradski vukovi.

Podijeli na:

Pogledajte još

Pročitaj
31.08.2024
98
MUKOVIĆ ZA REMI BOKELJA U TIVTU
Pročitaj
31.08.2024
88
MUKOVIĆ NAKON GOLA- ISPALO JE KAKO TREBA, NAKON PAUZE JOŠ BOLJE
Pročitaj
31.08.2024
91
KADETI BOKELJA POSTIGLI 13 GOLOVA
Pročitaj
31.08.2024
444
DANAS I SJUTRA 13. BOKEŠKI TRIATLON
Previous articleBARTULICA NAPUSTIO DP: Odbacujem svako političko nasilje pa i ovo Penavino
Next articleOLOVO: Druženje naših članica i članova iz cijele Bosne i Hercegovine