Home Ostalo GRABAR-KITAROVIĆ: Odlučno podupirem Hrvate u BiH u ostvarivanju prava koja im pripadaju...

GRABAR-KITAROVIĆ: Odlučno podupirem Hrvate u BiH u ostvarivanju prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu

817
0

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održava konferenciju za medije u prigodi četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao Predsjednice Republike. Druga je ovo njena konferencija u mandatu. Grabar-Kitarović je, među ostalim, kazala  da je čvrsto opredijeljena u davanju pune podrške Hrvatima u BiH u borbi za jednakopravan status koji im pripada kao konstitutivnom narodu. 

“Ovlasti predsjednice RH određene su člancima 94. do 106. Ustava. Iako nominalno relativno uzak okvir omogućuje pa i nalaže aktivnosti predsjednice u brojnim područjima kada to zahtijevaju nacionalni interesi, prenosi N1.

Usredotočit ću se na samo nekoliko segmenata svojeg rada koje držim ključnim. Vanjska politika koju sam promovirala od početka snažno je usredotočena na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU-a i NATO-a.

Želim izdvojiti susrete s kineskim predsjednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima”, rekla je na početku.

Posebno je istaknula inicijativu triju mora, za koju je rekla da je više nego uspješna.

“Posebno je značajna Inicijativa Triju mora koja je uspjela i ima potencija transformirati 12 zemalja EU. Unutar inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane.”

“Imala sam jedan cilj – da se glas Hrvatske čuje, prepoznaje i uvažava”, rekla je.

“Kao i do sada, i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i suradnju sa Srbijom pri čemu je posebno važno rasvijetliti sudbinu nestalih”, rekla je.

“Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo”, poručila je.

Predsjednica je poručila da se Hrvatska ne brani samo na granicama, nego i na kriznim udaljenim žarištima.

“Hrvatska se brani daleko od Hrvatske. Dom se ne brani na kućnom pragu jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno”, citirala je predsjednica riječi hrvatskog vojnika i ratnog veterana.

“Tijekom cijeloga mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, istaknula je predsjednica te se osvrnula na izmještanje Ureda u gradove i županije.

Predsjednica je rekla i kako je vladu izvještavala o rezultatima posjeta županijama. Drago joj je što je došlo i do nekih konkretnih pomaka.

Podsjetila je da je Vladi predlagala demografske mjere predlagala te dodala kako joj je drago da su u međuvremenu doneseni zakoni za koje smatra da će pomoći demografskoj obnovi morskih i brdskih područja./

Previous articleVesna Vrandecic “SNAGO, MOJE SNAGE”
Next articleKATARINA ZOVKO IŠTUK ” MAJČINA JE SUZA TEŠKA”