Home Kultura Манифестација “Видовдански књижевни сусрети” одушевила посјетиоце

Манифестација “Видовдански књижевни сусрети” одушевила посјетиоце

154
0

26. јуна, на платоу Музеја Херцеговине у Требињу одржани су Видовдански књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника Републике Српске – Подружница Требиње, под покровитељством Града Требиња, у оквиру Видовданских свечаности и требињског културног љета. 

Под називом   “Видовдански књижевни сусрети Требиње 2024”. године, УКРС- Подружница Требиње окупила је око себе пјеснике чији су морални обрасци својствени људима широке словенске душе, и све оне који сузом бола залијевају косовске божуре.   

Ове године  пјесници из Србије, Црне Горе и Световасилијевске Херцеговине су по ко зна који пут бираним музичким и поетским исказом оживјели сјећање на « Страшно вријеме Косовске битке, бол робља и невину љубав. 

У име Градске управе, присутне је поздравила гђа Слађана Скочајић, начелник одјељења за културу, која је истакла да је тешко писати и казивати стихове у Херцеговини након славних имена као што су Дучић и Шантић, и честитала присутним пјесницима јер су дорасли том изазову.  

У поетско-музичкој вечери учествовали су књижевници из Републике Српске, Србије и Црне Горе: Марија Викторија Живановић, Милица Бакрач, Олгица Цице, Светлана Буђен, Сузана Љепава, Наташа Станић, Здравка Бабић, Аћим Вишњић, Доброслав Ћук и ансамбл Бројаница. Пјесници су казивали своје стихове посвећене Видовдану и Косовском завјету, као главним мотивима националне идеје, а ансамбл Бројаница је извео неколико староградских и традиционалних пјесама.

У име УКРС Подружница Требиње, Граду Требињу као покровитељу манифестације, спонзорима Електропривреди РС и ХЕТ-у, захвалила се Здравка Бабић, секретар Удружења, која је истакла значај искрене подршке институција у очувању културе и раду подружнице.

Подели:

 

Facebook

 

Twitter
Previous articleU Širokom Brijegu počela najpopularnija i najbolje organizirana liga MZ-a u regiji
Next articleIvka Ilić Kovačević……ČOVJEK I KAKTUS…..