Home Kultura Predsjedniče Dragane Čoviću Zaslužila je I.Poskok Bojna Poskoci Odlikovanje

Predsjedniče Dragane Čoviću Zaslužila je I.Poskok Bojna Poskoci Odlikovanje

370
0
Organizacijski Odbor za dodjelu Odličja RH
Prvoj dragovoljačkoj postrojbi u BiH Poskok bojni Poskoci HVO
 Š.B. 4.srpnja 2023.god.
 Javno priopćenje Prvaku hrvatskoga naroda u BiH, Dr. Draganu Čoviću
Uvaženi Predsjedniče Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacije Hrvata u BiH
Uvaženi Predsjedniče Hrvatske demokratske zajednice, najsnažnijeg političkog subjekta Hrvata u BiHDragan Čović o propalim pregovorima, trenutnom stanju i budućnosti BiH - Neum.online
Uvaženi Dr. Dragane Čoviću
Obraćamo Vam se kao Prvaku i vođi hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a zatim i kao jedinom državniku u Bosni i Hercegovini.  Bjelodano je svima kakvi smo i kako se ponašamo, razmišljamo i djelujemo, ali opet  zasigurno je bolji bilo kakav tim nego nikakav.  Također smo svi svjesni kako su na djelu dnevno politička prepucavanja  ( “kampanja koja još nije …ali živi i djeluje)  U takvom raspoloženju često umor učini svoje, opuštanje postaje političko opredjeljenje, ponavlja se stara narodna  ” od petka svi su u pravu”  I u konačnici teško je  prepoznati stvarni politički interes. Dnevna politika nadvlada  stratešku, svehrvatsku, tada se umnože problemi i nerazumijevanje, kako narod kaže “od stabla se ne vidi šuma”  ili “ubili vola radi šnicle”  Poučeni iskustvom “razjedinjavanja” hrvatskog političkog tijela na važnim stvarima,  obraćamo Vam se, kako bi prevenirali nerazumijevanje.
Upravo ovih dana smo  primili najradosniju vijest  za Prve dragovoljce Prve dragovoljačke postrojbe Poskoci HVO, a to je da Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Hrvatskog naroda Zoran Milanović
je odlučio dodijeliti Odličje za Poskok bojnu  Poskoci HVO na Širokom Brijegu.
Gospodine Predsjedniče Čoviću, Vi to razumijete i zasigurno znate kako je to najveći događaj nakon krunidbe Kralja Tomislava
925 godine. Široki Brijeg i Zapadnohercegovačka županija  je ponosna na svoje postrojbe i branitelje Doma i Domovine. Prva postrojba je blagoslovljena u Crkvi na Širokom Brijegu u tim teškim ratnim vremenima, pa je logičan slijed  bio da smo predložili svečani čin dodjele Odličja održati na  blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega 15. kolovoza
Gojko Šušak - čovjek koji je uoči Oluje osigurao američku podršku unatoč embargu – narod.hr
Uvijek treba kazivati, kako se nikad ne bi zaboravilo, našu Prvu postrojbu je utemeljio ratni Ministar  obrane svih Hrvata  Gojko Šušak na Odluku Prvog ratnog Hrvatskog Predsjednika  Dr. Franje Tuđmana. Nakon utemeljenja smo se stavili pod zapovijed HDZ-a  BIH Široki Brijeg, a za vrijeme Hrvatske samouprave na raspolaganje HDZ-u i HNS-u  U razdoblju “Alijanse” i vojske Mije Anića  nitko od Poskoka nije stavio svoj potpis “primamljivoj i ne časnoj ponudi”, naprotiv svi smo časno stali uz svoj narod  i svoju legalnu i legitimnu vlast (kojoj su oduzeta sva prava tada)
Predsjedniče, da se vratimo temi,  mi branitelji ne želimo raspravljati o dnevnoj politici pojedinačnih političkih opcija, za nas postoji samo jedna krovna politička opcija, a to je hrvatski narod i HNS BIH  Vi kao državnik i Prvak hrvatskog naroda zasigurno suosjećate sa Prvim dragovoljcima Poskok bojne i znate šta za nas znači ovaj događaj, a posebno za sve poginule i umrle Poskoke koji nisu dočekali ovo Odličje. Očekujemo pokroviteljstvo od HNS-a za ovaj posebni svečani događaj.
Dugotrajan je i složen proces dodjeljivanja Odličja: na prijedlog Hrvatskog generalskog Zbora, prijedlog za Odličje razmatra Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, a potpisuje general Tomo Medved, dakle sveukupne institucije Republike Hrvatske su se usuglasile uz odobrenje Predsjednika Republike Hrvatske  Zorana Milanovića. Sveukupna struktura aktualne vlasti  je jednoglasno odlučila, Odličje će biti uručeno  po državnom protokolu. Jasno kako će nazočiti i izaslanici Ministarstva branitelja RH, a Vrhovni zapovjednik  oružanih snaga RH će uručiti Odličje.
Mi Poskoci smo ponosni na naše Prve postrojbe, naša prisega je “zajedno u ratu, zajedno u miru, uvijek Prvi”  slijedom svega iznesenog od Vas očekujemo podršku i izvješćujemo Vas kako ćemo uputiti poziv sveukupnim hrvatskim institucijama, očekujemo njihov odaziv.
Mi branitelji smo vojska u miru i promatramo Institucije RH i HNS BiH kao krovno tijelo političke vlasti Domovinskih i izvandomovinskih Hrvata. Imena, prezimena i političke opcije su mandatna prolaznost, šansa svakome da iskaže domoljubnost prema narodu i dobrobiti njegovoj.
Na dan dodjele Odličja mi smo vojska Domovine, sjećamo se onih koji nisu s nama, koji su željeli dočekati ovaj dan, ali eto nisu. Radi svih poginulih i umrlih  u ovakvim događajima nema mjesta za političke podjele, svi smo jedno. To od nas traže naši pokojni Prvi Zapovjednici: pukovnik Mladen Skoko Bili i general Miljenko Mića Lasić  kao i svi hrvatski sinovi koji položiše svoj život na Oltar Domovine. Ovakav događaj se ne može ponoviti.
Gospodine Predsjedniče, od Vas očekujemo razumijevanje (kao i uvijek), 15 kolovoza na blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu će biti Dan svih Prvaka koji svoj život dadoše za nas i našu opstojnost. Mnogi od njih nisu ostavili svoje naraštaje.
Očekujemo nazočnost Vas kao Prvaka i Predsjednika Hrvatskog naroda i Vašeg izaslanstva. U konačnici ćete Vi odlučiti i protokolarno nas izvjestiti kako bi usuglasili provedbene protokole, Hvala Vam. 
Organizacijski odbor se sastao u Vašem rodnom mjestu kod gospodina Nede Bokšića  koji je omogućio da održimo sastanak. Istina da je živ Vaš pok rođak Veso Čović  (ovih dana mu je obljetnica smrti) vjerujem kako bi  imali izravni kontakt bez ove prijepiske.  A zasigurno bi nam ugovorio i pokroviteljstvo bez  problema,  koje nam omogućuje kontinuitet rada u službenim prostorijama.
Predsjedniče, Javno Vam šaljemo ovaj Zahtjev  jer smo Prva javna legalna Postrojba I bez obzira prihvatili ili ne pokroviteljstvo, Vi ste naš Predsjednik
Ispred  Organizacijskog odbora zadužen:
Mladen Ljubića Vajta
Previous articleLjiljana Skelić Vemić…..VEČERNJA PESMA…
Next articlePLENKOVIĆ: Ovo je poruka podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima u BiH