Home BIH Želimo podići kvalitetu života na takvu razinu da se nema razloga ići...

Želimo podići kvalitetu života na takvu razinu da se nema razloga ići prema Zapadu jer Zapad može biti i ovdje

152
0
VL
Autor

Nada Koturić

26.08.2023.
u 15:48

Grad Orašje domaćin je 28. filmskog festivala Dani hrvatskog filma u Orašju, koji se svečano otvara u subotu navečer. Prije toga planirano je otvorenje Kulturnog centra, a uoči festivala i posjet posljednjem počivalištu Ive Gregurevića, polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Grad Orašje domaćin je 28. filmskog festivala Dani hrvatskog filma u Orašju, koji se svečano otvara u subotu navečer. Ususret najvećoj kulturnoj manifestaciji Grada Orašja, cijele Posavine, pa i regije, gradonačelnik Marijan Oršolić upućuje srdačnu dobrodošlicu svim gostima koji će doći na veliku filmsku smotru u Orašje te govori o planovima, investicijama, funkcioniranju Gradske uprave…

Večernji list: U kakvom ozračju Grad dočekuje Dane hrvatskog filma “Ivo Gregurević”, manifestaciju koja je već odavno nazvana “malom Pulom”?

– Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” naša su najveća kulturna manifestacija te nastojimo, kao Gradska uprava, pokazati iskrenu dobrodošlicu svim gostima koji u festivalsko vrijeme dođu u Orašje. Festival je zahvaljujući našem legendarnom glumcu Ivi Gregureviću dosegnuo mnogo više razine nego što je to naša lokalna sredina, ali, kako je Posavina poznata po gostoljubivosti, nastojimo da se svi ugodno osjećaju u našoj posavskoj ravnici. Ususret festivalu upućujem dobrodošlicu svima koji će doći na otvorenje festivala i svečanu akademiju koja će biti, kako to naš Ivo i zaslužuje, na akademskoj razini na atraktivnom otvorenom prostoru Športskog centra Bazeni u Orašju. Također želim da projekcije filmova u novoobnovljenoj dvorani Kulturnog centra, kojemu smo dali ime “Ivo Gregurević”, kako to i dolikuje jednom velikanu hrvatskog glumišta, proteknu, kao i svake godine, uz veliko zanimanje, prije svega, domaće javnosti, ali i sviju koji žele pogledati ovogodišnje filmske projekcije.

Večernji list: Službeno se otvara i Kulturni centar “Ivo Gregurević”, u sklopu kojega je i kinodvorana u kojoj je veliki hrvatski glumac gledao svoje prve filmove i zaljubio se u filmsku umjetnost.

Dugo smo radili na projektu kako bismo adekvatno i onako kako to zaslužuje ovaj objekt uredili ne samo vanjski već i unutrašnji izgled objekta. Sada je to Kulturni centar “Ivo Gregurević” Orašje modernog izgleda i s tehničkom opremom koja zadovoljava sve europske standarde. Željeli smo otvoriti Kulturni centar koji je dostojan i imena koje nosi. Multifunkcionalna dvorana tehnički je osposobljena i za kazališne predstave, tako da sve dobiva širu priču kulture, a adekvatna rasvjeta, zvuk te nove sjedalice omogućit će da umjetnički sadržaji, ali i sve naše svečanosti koje ćemo tu održavati imaju ambijent kakav zaslužuju Orašje i njegovi stanovnici. Planirali smo uoči svečane akademije otvorenja 28. Dana hrvatskog filma, koja je u subotu navečer, održati ceremoniju otvorenja obnovljenog Kulturnog centra “Ivo Gregurević”. Tom prigodom vrpcu će zajednički presjeći i time službeno otvoriti Kulturni centar Dragan Čović, predsjednik Gradskog vijeća Stanko Vincetić i ja. Time će Kulturni centar “Ivo Gregurević” biti otvoren za javnost te će već iduće večeri primiti svoje prve posjetitelje na projekciji filma “Čaruga”, koji je nekako najviše proslavio Ivu Gregurevića. Tom će projekcijom zapravo početi filmski sadržaji festivala. Nakon otvorenja Kulturnog centra, a uoči festivala posjetit ćemo i posljednje počivalište Ive Gregurevića, položiti vijence i zapaliti svijeće.

00:35

00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

Večernji list: Za one koji manje poznaju Orašje, kako biste ga u najkraćem predstavili? Je li to prostor poželjnog života s obzirom na povoljan zemljopisni položaj?

– Svakako jest, što potvrđuje sve veći broj onih koji se žele iz drugih okolnih mjesta, a osobito dijaspore, preseliti u Orašje. Grad Orašje ima odličan zemljopisni položaj jer, zapravo, sve nam je blizu. Granični prijelaz prema Županji veže nas uz Europsku uniju, u blizini je autocesta Zagreb – Beograd, a s druge strane dobra je povezanost prema Tuzli i dalje prema BiH. Orašje je lijepo uređeno, a kao Gradska uprava trudimo se stalno pomicati granice prema urbanom. Sve je dostupno na malom području, što ipak nije slučaj u velikim sredinama. U Orašju se nalazi Županijska bolnica, imamo Dom zdravlja s moderno uređenom novom zgradom koja će također uskoro otvoriti svoja vrata za stanovnike ovoga posavskog područja. U Orašju smo nedavno otvorili Konzulat Republike Hrvatske, tako da građani više ne moraju do najbližeg konzulata u Tuzlu. Orašje je i akademski grad jer je tu smješten Centar studiranja pri Sveučilištu u Mostaru. Izgrađena je i moderna Školska sportska dvorana “Fra Martin Nedić”. Dva srednjoškolska centra u Orašju omogućavaju također adekvatno obrazovanje, kao i sustav osnovnih škola te Dječjeg vrtića. Uz sve to, nastojimo gospodarstvo što više razvijati, a osobito Poduzetničku zonu Dusine koja je postala primjer izvrsnosti i riješene infrastrukture.

Večernji list: Poznati ste kao gradonačelnik koji manje voli biti predstavljen u medijima, a više djelima govoriti o radu i rastu Grada koji stalno pomiče granice prema urbanoj sredini.

– Tako će biti i ovaj put. Volim više govoriti o projektima kada su završeni i kada su riječi pretočene u djela. Uz milijunske projekte iz oblasti vodoopskrbe, ulaganja u cestovnu infrastrukturu, ali i druge projekte, izdvojit ću aktualni projekt – uređenje pješačkih staza u Orašju jer Grad Orašje uvršten je među 10 najuspješnijih općina i gradova u BiH koji su dobili bespovratna novčana sredstva u okviru Projekta unaprjeđenja učinkovitosti lokalnih usluga (PIPLS), koji primarno financira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Izgradili smo stambenu zgradu za socijalno stanovanje. U tom smjeru idemo i dalje, stvarajući infrastrukturu i ostale pretpostavke kako bi poduzetnici mogli graditi zgrade za stanovanje jer, očito, potražnja za stanovima dovoljno govori koliko je poželjno stanovati u Orašju. Gotovo svakodnevnim obilaskom grada sa suradnicima uvijek zamjećujem u kojem smjeru treba podizati kvalitetu življenja u našem sjedištu izvršne županijske vlasti u Orašju.

Večernji list: Odlazak prema zemljama Zapada problem je s kojim se suočava i područje Grada Orašja. Kako adekvatno odgovoriti na takve migracije?

– To je pitanje koje ne muči samo Orašje već i cijelu regiju. Nastojimo stoga stvarati takav ambijent, osobito u Poduzetničkoj zoni Dusine, u kojoj se otvaraju nova radna mjesta i gdje sjedišta svojih tvrtki imaju ugledni poduzetnici iz svijeta, da privučemo što više takvih kompanije koje će otvarati nova radna mjesta s adekvatnom plaćom za radnike, što je preduvjet ostanka. Uz sve to, nastojimo kontinuirano podizati kvalitetu življenja žitelja Grada Orašja, dakle, cijelog ovog područja s mjesnim zajednicama oraškog područja na takvu razinu da se nema razloga ići prema Zapadu jer zapad može biti i ovdje.

Previous articleLijeva Obala pobijedila u polufinalu Lige Hercegovine
Next articleTjedni komentar… U Posušju obilježena 29. godišnjica osnutka postrojbe HVO-a ”Ante Bruno Bušić”