Home Ostalo 30. obljetnica brigade HVO-a ‘Dr. Ante Starčević’

30. obljetnica brigade HVO-a ‘Dr. Ante Starčević’

406
0
SHARE

Govor generala zbora Stanka Sopte

 

Dragi prijatelji, radost je velika doći među vas i s vama podijeliti sjećanja na vrijeme kada se ljubav spram rodu i domu svom svjedočila žrtvom života! Danas o 30. obljetnici prisjećamo se utemeljenja brigade HVO-a „Dr. ANTE STARČEVIĆ“ i ostalih Uskopaljskih postrojbi.

Dragi Uskopjani, dični branitelji, pozdravljam vas sve, no u mojim mislima ne blijede slike i sjećanja na našu braću, na naše vitezove, na njihovu žrtvu koju podariše za dobro svog naroda. Stoga pozdravljam majke i očeve, djecu, sestre i braću naših pokojnih prijatelja. S vama dijelim tugu i ponos, bol i nadu da njihova žrtva nije uzaludna.

Na koncu drugog milenija, kad su Europa i svijet svjedočili bankrotu komunizma tog zla dvadesetog stoljeća koji je pobio na desetke milijuna nedužnih ljudi, i kad je svaki dobronamjeran čovjek želio mir i blagodati slobode i demokracije, Hrvati Uskoplja, Hrvati središnje Bosne, Hrvati Bosne i Hercegovine, Hrvati Hrvatske doživjeli su agresiju tzv. JNA vođenu komunističkim i velikosrpskim bolesnim umovima s ciljem stvaranja Velike Srbije na tlu bivše Jugoslavije koja je i sama bila kukavičje jaje srpske hegemonističke politike.

Taj projekt danas nazivaju „Srpski svet.“Bosnu i Hercegovinu smo tada branili od tog zla, najprije referendumom o neovisnosti Bosne i Hercegovine, a zatim se organizirali u HVO znajući da nas nitko neće braniti doli mi sami kao što i priliči ljudima koje krasi dostojanstvo!

Tada čusmo i ne zaboravismo riječi „ovo nije naš rat“ koje izgovori Alija Izetbegović.

Vrijeme kasnije pokaza da oni bijahu u ratu. Vrijeme do današnjeg dana zorno pokaza, a mnogi to tada nisu htjeli vidjeti, da muslimansko bošnjačka politika ne želi samo braniti svoj narod i Bosnu i Hercegovinu, već od nje stvoriti ekskluzivnu muslimansku
državu. To danas otvoreno svjedoče prebrojavanjima kojima pokazuju svoju nadmoć i dominaciju, zazivajući tzv. građansko uređenje. Činio je to devedesetih i Slobodan Milošević i on je želio tzv. građansku Jugoslaviju jedan čovjek jedan glas, danas to isto
u Bosni i Hercegovini čine Bošnjački politički slijepci prerušeni u moderni izričaj.

Povijest nam mora biti učiteljica, ako to ona nije, budućnost je sigurno neizvjesna!

Vjerujmo u razum, vjerujmo u ljudsku dobrotu, cijenimo ljudsko i nacionalno
dostojanstvo svakog čovjeka. Bosna i Hercegovina je pred kušnjom da to potvrdi svojim ustrojem kao država poželjna da u njoj žive i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, svima dajući jednaku priliku za bolji život.

Dragi prijatelji, budimo ponosni i ne odustajmo, bolji život samo mi možemo stvoriti, nitko nam ga neće darovati!
Poginulim braniteljima neka je pokoj vječni, počivali u miru Božjem!

Sport | MM Portal | Page 9

Uskoplje, nedjelja 31.srpnja 2022.

Govor generala zbora Stanka Sopte