Home Ostalo Velika Najava “Naše Kraljice” Sanijele Matković za 2019.god.

Velika Najava “Naše Kraljice” Sanijele Matković za 2019.god.

956
0

NOVA DVA NASLOVA u novoj 2019.

 

Širokobriješka književnica Sanijela Matković 2018., pamtit će kao kreativnu književnu godinu.

Naime uz primanje među velikane Hrvatskog pera DHK i u P.E.N. BiH, Sanijela je objavila i dvije nove knjige roman UVALA OD LAVANDE i zbirku zavičajne poezije TRANSKRIPTI U KAMENU.

 

  • U 8 godina objavili ste 7 knjiga. Što je to što Vas motivira na pisanje

 

Točno, u osam godina objavila sam; zbirku dramskih tekstova, dvije zbirke duhovne, dvije ljubavne poezije, jednu znirku zavičajne poezije i  roman.

Pišem odavna, moja prva pjesma nagrađena je u prvom razredu Osnovne škole, i zanimljivo je da sam je osvojila upravo duhovnom poezijom. Iako tada još nisma razmišljla o studiju Teologije.

 

Na objavu prve zbirke  OTISAK SRCA odlučila sam se na nagovor jednog profesora na Poslijediplomskom studiju. Riječ je o zbirci dramskih komada, koje sam relizirala u razdoblju od 2000. do 2013., godine.

Zatim sam se odlučila objaviti zbirku ljubavne poezije PARTITURE SNA  koju je čitateljstvo jako lijepo prihvatilo. Riječ je o jednoj meni posebno važnoj i dragoj zbirci, sa 38 pjesama i kratkom pričom. Citirat ću recezenta fra Antu Marića

„ i ne znaš je li prvo nastala priča pa su iz nje potekle pjesme, ili obrnuto“ .

 

 

Što se tiče pisanja to je jedna jako lijepa ovisnost, koja vas formira i određuje kao osobu. Ono što fotograf čini fotografijom, književnik čini riječima – ZAUSTAVLJA PROLAZNOST!

Volim pjesnike opisivati kao „somoljere snova, šaptaće tišine“

Najteže je izdati prvu knjigu, u njoj se na neki način nalaze i sve buduće.  Sve knjige na kreativan način otkidaš od one prve.

 

  • Svakodnevno objavljujete pjesme i tekstove na svom facebook profilu

 

Točno, u pripremi je velika zbirka ljubavnih stihova naslova TRI ZIME SU DO PROLJEĆA koje sam u zadnje dvije godine napisala direktno na facebooku. Volim taj oblik komunikacije, i sve češće pišem direktno na profilu. Zbirka koju sam spomenula sadrži oko 260 stihova, podjeljenih u pet poglavlja.

Recezentica knjoževnica Marina Kljajo nazvala ju je POETSKIM HOODČAŠĆEM LJUBAVI

 

  • Vaš prvi roman po recenzijama i tematici izmješten je u Hrvatsku. Što je bilo povod za pisanje psihološkog romana

UVALA OD LAVANDE govori o zamkama maski, koje ljudi često stavljaju kako bi se prikazali drugačijim u ovom ili virtualnom svijetu. Roman govori i fenomenu lažnih profila na društvenim mrežama, o verbalnim zločinima, moralnim devijacijama… Pisan je tako da je ostavljen prostor čitatelju da zajedno sa mnom kao autoricom, kreira prostor i vrijeme u kojem se roman događa.

Kroz ovaj roman nastala su lijepa prijateljstva, neke nove priče, publika ga je jako lijepo prihvatila, tako da moram priznati kako je moj prvi roman donio puno lijepih događaja i prijateljstava u moj život.

 

  • U Novu 2019., ulazite i s novim romanom

Drugi roman KIŠA BOJE TULIPANA je nastao u ovoj godini, no odlučila sam spomenuta dva naslova ostaviti za 2019. Tematski je također izmješten u Hrvatsku, no za razliku od prvog sadrži i puno stvarnih događaja, dosta je osoban! Prepun je emocija, dramaturgije, ljubavi…sigurna sam da će ga čitatelji lijepo prihvatiti jer oslikava životnu priču punu uspona i padova, koja završava sretno.

 

  • Dakle u Novu 2019., ulazite s nova dva naslova, je li u međuvremenu nastala još koja ideja

Hvala Bogu ideja ima dovoljno, vidjet ćemo što ću sve uspjeti izrealizirati do kraja 2019.

Primarni cilj je objaviti i promovirati pripremljene naslove, a zatim polako krenuti u susret novim projektima.

Previous articleDobrotvor o kojem se šuti: Svakog Božića poplaća dugove za struju i vodu najsiromašnijih. Svi znaju tko je, ponosni su, ali i čuvaju njegovu tajnu
Next articleMnogi obilaze Spomen križ u Vukovaru, ali „nitko“ ne zna tko je autor toga djela!