Home Kultura SDA predstavila novu parlamentarnu većinu u ZDŽ

SDA predstavila novu parlamentarnu većinu u ZDŽ

193
0

Predstavnici nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskoj županiji, ovog puta okupljene oko Stranke demokratske akcije, potpisali su danas Programske principe partnerskog djelovanja na području te županije za razdoblje 2023.-2026. godina.

Novu većinu će zasad činiti 20 od 35 zastupnika u Skupštini ZDŽ – 11 zastupnika SDA, tri zastupnika Demokratske fronte, koja je i dio još uvijek aktuelne vlasti, zatim dva zastupnika Saveza za bolju budućnost, jedna zastupnica Narodnog europskog saveza te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad).

– S obzirom na usložnjenu političku situaciju u ZDŽ-u i na činjenicu da nije bilo jasne parlamentarne skupštinske većine, ova se grupacija opredijelila da sačini novu skupštisku većinu i novu Vladu ZDŽ i da napravi novi program vlade koja će u stvari biti u kontinuitetu, jer ćemo imati ministre koji su već u vladi i koji će nastaviti raditi – izjavio je na press-konferenciji predsjednik Županijskog odbora SDA ZDŽ-a Miralem Galijašević, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Fedracije BiH.

Današnjim predstavljanjem, kako je naveo, kreću u operacionalizaciju danas potpisanog dokumenta, ali su ovim predstavljanjem željeli i da odagnaju sve špekulacije o tome jesu li uspjeli oformiti novu većinu. Pozvao je sve koji su spremni raditi na zajedničkom program kako bi ZDŽ bila županija ugodnog življenja.

-Svjesni smo ove tranzicije koja nije jednostavna i koja traži malo vremena da se izvrši kroz radna tijela i skupštisnke procedure. Mi poštujemo te procedure – kazao je Galijašević, koji je najavio da će, ako se pojavi nova većina, također prepustiti vođenje županije novoj većini.

Povjerenik DF-a i aktuelni potpredsjednik Skupštine ZDŽ te zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda Srba, Goran Bulajić, istaknuo je kako su bili uvjereni da programske ciljeve mogu realizirati i s dosadašnjom većinom, okupljenom oko BHI-KF.

-Međutim, u zadnje je vrijeme došlo do određenih problema unutar vladajuće koalicije. Pokušani su problem riješiti internim razgovorima, međutim do unazad šest-sedam dana, svi pokušaji nisu urodili prolodom. U cilju zaštite interesa građana i naše političke stranke, bili smo primorani da vidimo koje su druge opcije. Kada smo bili suočeni s tim da postoji 20 potpisa da se formira nova skupštinska većina, nije bilo dileme, uzimajući u obzir da su naši programski ciljevi prihvaćeni na ‘ovoj drugoj strani’, DF je odlučio dpristupiti ovoj koaliciji – kazao je Bulajić, koji je izrazio nadu da će nastaviti raditi ono što su radili u okviru dosadašnje skupštinske većine i Vlade ZDK.

Dodao je da su danas, s predsjedavajućim SZDK Dejanom Kovačevićem, dogovorili da se u skladu s dopisom koji je upućen, u ponedjeljak, 9. listopada s početkom u 11 sati održi hitna sjednica Skupštine ZDŽ.

Galijašević je najavio kako će tek dogovoriti raspored mjesta u Vladi ZDŽ, ali da će SDA imati premijera. Dodao je kako sva imena kandidata o kojima se u javnosti špekuliralo proteklih dana, nisu imena koja su za tu poziciju kandidirali iz ŽO SDA.

Samostalni zastupnik Ivo Tadić poručio je da se treba okrenuti realizaciji programa i ispunjenju obveza, dok je predstavnik NES-a Aldin Bijedić kako je ovo način da procesi krenu te da županija i stanovništvo županije ne mogu biti taoci nekih pojedinačnih sukoba.

Zastupnik Alen Kapković, koji je nedavno napustio BHI-KF i najavio da će djelovati kao neovisan zastupnik, ističe kako će i nova vlada nastaviti raelizirati sve dobre projekte aktuelne Vlade ZDŽ.

Nova Vlada ZDŽ, najavio je Galijašević, bit će formirana na osnovu presude Ustavnog suda FBiH kojem su ranije uputili zahtjev za ocjenu izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDŽ. Najavio je da će u naredna tri-četiri dana dogovoriti raspored resora u Vladi ZDŽ, dok je Bulajić najavio da bi, u optimalnoj situaciji, nova Vlada mogla biti imenovana i na drugoj hitnoj sjednici sljedećeg, koju su najavili za srijedu, 11. listopada./Fena/HMS/

Previous articleOdržana Klauzura HDZ-a BiH: Cilj – dobiti uvjerljivo povjerenje na lokalnim izborima
Next articleTUŽNA VIJEST Preminuo Jerko Ćesić Ljudina, brat generala Rojsa