Home Kultura ANDRIJA VUKSANOVIĆ Hrvati dobili ministra u 43. Vladi Crne Gore, stižu...

ANDRIJA VUKSANOVIĆ Hrvati dobili ministra u 43. Vladi Crne Gore, stižu i čestitke

534
0

Na Cetinju je jučer izabrana 43. Vlada Crne Gore. Hrvatska nacionalna zajednica ima svojeg predstavnika u njoj. Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative je ministar bez portfelja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, uputio je čestitku predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću na izboru za ministra u Vladi Crne Gore.

“Poštovani gospodine Vuksanoviću, veliko mi je zadovoljstvo čestitati Vam u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i u svoje osobno ime, na izboru za ministra u Vladi Crne Gore. Uvjeren sam kako ćete i na novoj odgovornoj dužnosti na koju ste upravo stupili nastaviti predano raditi na očuvanju hrvatskih vrijednosti te na poboljšanju položaja pripadnika hrvatske nacionalne manjine i njihovoj još snažnijoj afirmaciji u crnogorskom društvu, kao i na razvoju cjelokupnoga crnogorskoga društva te na jačanju suradnje između dviju susjednih država: Republike Hrvatske i Crne Gore. Želim Vam puno uspjeha u budućem radu i djelovanju na dobrobit hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj i cijeloj Crnoj Gori, u čemu će Vam Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nadalje pružati snažnu potporu. ”

S poštovanjem, Zvonko MIlas

Vlada, koju je danas dobila Crna Gora, broji 18 resornih ministarstava i dva ministra bez porfelja. Osim Vuksanovića iz HGI, ministar bez porfelja je i Zoran Miljanić iz Civisa, koji ima parlamentarni status. Konkretna zaduženja ministri Vuksanović i Miljanić će dobiti na sljedećim sjednicama Vlade Crne Gore.

Adrijan Vuksanović je od 27. VII. 2019. predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Član je Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2013. godine, a od iste godine je i član Hrvatskog nacionalnog vijeća. Jedan je od osnivača i potpredsjednik Crnogorske paneuropske unije.

Od 2016. do 2020. bio je zastupnik u Skupštini Crne Gore, gdje je dvije godine bio predsjednik Odbora za europske integracije, a kasnije zamjenik predsjednika. Pored toga, bio je i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Crne Gore, kao i Administrativnog odbora i Odbora za ustavna pitanja. Bio je i šef Poslaničkog kluba manjinskih stranaka u Skupštini Crne Gore.

Dva je puta biran za vijećnika u Skupštini Općine Tivat.

Član je Matice hrvatske, kao i Društva nezavisnih književnika Crne Gore. Pjesme su mu objavljivane u Hrvatskom slovu, Hrvatskoj književnoj reviji Marulić, Kodu i dr. Zastupljen je u nekoliko zajedničkih zbirki, kao i u Antologiji „Hrvatsko pjesničko biserje“. Autor je pjesničke zbirke “Dvije trećine”. Pjesme su mu prevedene na albanski i turski jezik./HRT/HMS/

Previous articlePrije 30 godina HVO-u je povjerena obrana Mostara
Next articleIvka Ilić Kovačević “ŽIVOTNA BORBA”