Home Ekonomija BiH ekstreman primjer gubitka stanovnika: Drugi u Europi po padu broja stanovnika

BiH ekstreman primjer gubitka stanovnika: Drugi u Europi po padu broja stanovnika

1126
0
SHARE

Snažni rast broja stanovnika ili “alarmantni demografski pad”,Povezana slika ove dvije krajnosti u slučaju europskih zemalja dijeli samo nekoliko stotina kilometara. Pokazala je to analiza eksperata Austrijske akademije nauka (ÖAW) i Wittgenstein centra iz Beča. Dok se stanovništvo zapadne Europe značajno povećava zbog migracija, u na istoku kontinenta događa se dramatičan pad.

Za novo izdanje “Europskog demografskog lista”, istraživači su analizirali trendove u promjeni broja stanovnika između 1990. i 2017. godine. Brojke određuju dva faktora: Prirodni priraštaj (razlika između broja rođenih i umrlih) i migracije.Austrijski demografi navode Bosnu i Hercegovinu kao ekstreman primjer gubitka stanovnika, prenosi Radiosarajevo.ba. Iako se na listi zemalja koje su “u crvenom” po padu broja stanovnika BiH jedina može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem, desetkovanju populacije doprinijelo je najveće iseljavanje stanovništva u Europi!

Pozitivan primjer je Irska koja je zahvaljujući najvećem prirodnom priraštaju, ali i migracijama povećala broj stanovnika za čak 36 posto u 27 godina.Ostale zapadnoeuropske zemlje uglavnom su povećale broj stanovnika dolaskom migranata, što je slučaj s Švicarskom (+26 posto), Norveškom (+24 posto), Španjolskom (+20 posto), Švedskom (+17 posto), Austrijom (+15 posto), Italijom (+7 posto), Njemačkom (+4 posto).

Nasuprot ovim državama, u Francuskoj je povećanje broja stanovnika od 18 posto postignuto većim dijelom prirodnim priraštajem. Kad je riječ o prirodnom priraštaju: U zapadnoj Europi negativan je samo u Njemačkoj i Italiji gdje je broj umrlih osoba nadmašio broj rođenih. Bosna i Herzegovina nije jedina zemlja na istoku i jugoistoku kontinenta u kojoj se bilježi dramatičan pad broja stanovnika. Demografski pad bilježe i zemlje koje su ušle u Europsku uniju (Bugarska, Latvija, Letonija, Hrvatska, Mađarska…), ali i one koje su, poput BiH, još u “čekaonici” (Kosovo, Srbija, Moldavija…).Slikovni rezultat za odlazak u strane zemlje

“Migracijska kretanja postala su pokretač rasta i smanjenje broja stanovnika, u Europi”, sumirao je rezultate analize austrijski demograf Tomas Sobotka i dodao: “Dok se stopa fertiliteta u istočnoj Europi više ne razlikuje od zapadnih zemalja, migracije su ono što dijeli kontinent na dva dijela”.Slikovni rezultat za odlazak u strane zemlje