Home BIH BIHDodik pisao vodstvu EU: Sudjelovanje Komšića na summitu je kršenje Ustava BiH

BIHDodik pisao vodstvu EU: Sudjelovanje Komšića na summitu je kršenje Ustava BiH

555
0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog savjeta Charles Michelu, premijeru Slovenije Janezu Janši u kojem je, povodom Summita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. listopada na Brdu kod Kranja, ukazao da BiH nije donijela odluku o sudjelovanju na ovom skupu, niti je imenovala izaslanstvo i definirala platformu.

Ukazavši na značaj ovog summita za budućnost regije i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj nitko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio kako je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopće nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati, javlja Srna.

“U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH”, poručio je Dodik i podsjetio da su sva vanjskopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

S obzirom na činjenicu da je predsjedatelj Željko Komšić najavio svoj odlazak na Summit, iako nisu provodeni neophodni zakonski uvjeti predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, Dodik je pojasnio kako prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaketra potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH kako bi se konsenzusom donijela odluka o izaslanstvu koje će predstavljati BiH na tim skupovima.

“Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protupravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi s nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se”, istaknuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je u pismu von der Leyen naglasio kako je vjerojao da je razumjela i shvatila kako funkcionira Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana te da taj organ odlučuje konsenzusom, ali sada vidi da to nije tako, te još vjeruje kako je loše savjetovana kada je na prestojeći Summit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšić.

“Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Daytonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad. Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH”, ustvrdio je Dodik.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo osobne ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava dana u ime BiH.

“Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja”, naglasio je Dodik.

On je u pismu Michelu ukazao da izaslanstvo koja će nazočiti summitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije izaslanstvo BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojoj razini.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju prouzročenu jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice.

U pismu Janši, srpski član Predsjedništva je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a kako se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH.

“Uvaženi predsjedniče Vlade, ovo se događa u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice”, istaknuo je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pažnju na nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma.

Pisma istog sadržaja Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH, prenosi Večernji List BiH.

Previous articleObilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima
Next articleMarina Vukoja “Koritski biseri, još uvijek neiskorišteno blago! Voda!”