Home BIH Biskup Petar Palić – Dan žalosti u RH pokazao je da smo...

Biskup Petar Palić – Dan žalosti u RH pokazao je da smo dio hrvatskoga naroda

516
0
SHARE

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić u razgovoru za Hrvatski katolički radio istaknuo je kako je Dan žalosti u Republici Hrvatskoj pokazatelj da “smo dio hrvatskoga naroda, i da doista nosimo brige jedni drugih”.

Naime, Vlada je proglasila 5. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj u povodu tragičnog stradanja osmero mladih pripadnika hrvatskog naroda u BiH u novogodišnjoj noći.

“To su sve mladići i djevojke iz dobrih obitelji, koji su bili povezani s Crkvom, i koji su bili na početku svoga života. To je bio trenutak našega ovozemaljskoga rastanka, ali sigurno i dio Božje promisli, a na nama je da molitvom damo podršku tim obiteljima kojima je ovih dana sigurno najteže”, istaknuo je.

Biskup Palić susreo se s obiteljima preminulih, i svjedoči koliko mu je bilo teško “te se i sam sebi čudio”, ali Bog očito daje snagu u tim trenucima, i koliko god mi razmišljamo da je svaka riječ suvišna ipak postoji jedna riječ utjehe za nas vjernike i to je upravo ta Božja riječ, rekao je biskup.

Istaknuo je kako je dan prije na sprovodu Mirele Rezo i Stjepana Jukića bio generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić i čime su na tim sprovodima željeli doista pokazati svoju nazočnost, podršku i suosjećanje tim obiteljima.


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Stručnjak za dijabetes:” Zaboravite na inslulin! Dijabetes se može tretirati kod kuće I to običnim…”

Smatrao je da je biskupova nazočnost nužna u tim trenucima, kao što je sv. Pavao rekao da se “radujemo s radosnima i plačemo sa zaplakanima”.

“Premda je svaka riječ i svaka gesta u tim trenucima suvišna, dužnost je i zadaća njega kao biskupa, svećenika i svih koji su pozvani, poslani i ovlašteni od Krista propovijedati Radosnu vijest da u tim trenucima, koliko god bili teški, ponudimo ne svoju riječ, nego riječ utjehe – a riječ utjehe može biti jedino Božja riječ.

Vjernički odgovor na sve što nas u životu snađe je molitva.

Molitvom je uvijek lakše prihvatiti neke životne okolnosti, situacije, životne datosti, jer molitva zapravo oblikuje naše srce. Molitva mijenja nas same. I molitva je doista izvor snage u trenucima kada čovjek ne nalazi adekvatnu riječ ni gestu. Kad smo u molitvi ujedinjeni vjerujem da smo doista snažni i da tada možemo ‘nositi’ te obitelji kroz ovu situaciju kroz koju sada prolaze”, poručio je biskup Palić, piše HKM.

Plenković poslao poruku: Hrvatska je u mislima s obiteljima i prijateljima preminulih

Uz Dan žalosti Plenković izrazio sućut obiteljima umrlih mladih u BiH U Hrvatskoj je Dan žalosti u spomen na osmero mladih koji su tragično umrli u novogodišnjoj noći, a premijer Andrej Plenković u utorak je izrazio sućut njihovim obiteljima i prijateljima. “Dan žalosti proglasili smo u trajni spomen na osmero mladih Hrvata iz Bosne i … Continue reading