Home Kultura Borjana Krišto u Stocu poručila: Samo hrvatski narod može i treba odlučiti...

Borjana Krišto u Stocu poručila: Samo hrvatski narod može i treba odlučiti tko će ga predstavljati

219
0
SHARE

Predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH održan je večeras, 23. rujna, u Stocu. Domaćin

skupa, gradonačelnik i predsjednik GO HDZ BiH Stolac Stjepan Bošković obraćanjem je pozdravio sve prisutne, osobito pozdravljajući Borjanu Krišto, zajedničku kandidatkinju HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH.

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH prisutnima se obratila govoreći o značaju nadolazećih Općih izbora, trenutnim izazovima s kojima je hrvatski konstitutivni narod suočen te sveobuhvatnim rješenjima koja su okupljena u programu Hrvatske demokratske zajednice.

„U ove izbore idemo po neizmijenjenim izbornim pravilima. Svima nama je dobro poznato da je Federacija kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva jedna izborna jedinica i da bošnjački narod zbog svoje brojnosti može uvijek izabrati dva člana Predsjedništva. To su nam praktično i pokazali, uzurpirajući nam do sad tri puta poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. Ali Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine odlučio je ovaj put ići s jednim zajedničkim kandidatom i poslati poruku svima onima koji u Bosni i Hercegovini promišljaju budućnost Bosne i Hercegovine na jedan drugi način, da je BiH domovina i hrvatskog naroda i da samo hrvatski narod može i treba odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna prava konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Predsjedništva“ – istaknula je Krišto.

Krišto je poručila kako hrvatski narod na ovim izborima mora izabrati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti i time stvoriti bolje uvjete za život svakog stanovnika, ističući BiH kao domovinu i hrvatskoga naroda.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u svome se obraćanju osvrnula na nezamjenjivu ulogu Stoca u dosadašnjem i budućem političkom djelovanju, ali i snažnom očuvanju hrvatskoga identiteta. Također, Filipović je govorila o sastavnicama Izbornog programa i implementaciji identificiranih ciljeva i projekata zacrtanih za iduće četiri godine.

„Bosna i Hercegovina je danas suočena s brojnim gospodarskim, ekonomskim, socijalnim, demografskim i drugim problemima i izazovima. To želimo mijenjati u budućnosti. Da znamo kako, pokazali smo svojim izbornim programom kojega smo nazvali Stvaramo promjene za budućnost, a da imamo hrabre i sposobne ljude koji su se spremni nositi s takvim izazovima, pokazao je Hrvatski narodni sabor BiH kandidirajući jednu i zajedničku kandidatkinju gospođu Borjanu Krišto – našu buduću hrvatsku članicu Predsjedništva BiH.“ – poručila je Filipović.

Vlatka Martinović, nositeljica liste za Parlament Federacije BiH prisutnima se obratila pozdravom hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za slobodu, ističući kako upravo to zajedništvo mora biti primjer kako danas ustrajati do pobjede. Istaknula je da se Federacija BiH nalazi na raskrižju. „Svjesni smo kako se nalazimo u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 27 godina. Odgovornost je na svim Hrvatima, jer Hrvatima kao narodu prijeti politička obespravljenost koja moje doći kao posljedica ponovnog preglasavanja Hrvata“ – istaknula je.

Slaven Zeljko, nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-Neretvanske županije u svom je obraćanju osvrnuo na čast predvođenja županijske liste te kazao kako je sigurno da će se nakon nadolazećih izbora imati kompletna politička struktura. Također, naglasio je projekte koji su se u prethodnom razdoblju izvršili na području Stoca, ali i budućem radu. Pozvao je na zajedništvo hrvatskoga naroda sada i nakon izborne pobjede. „Ono što će biti obaveza liste koju ja predvodim, ljudi koji kasnije budu u županijskoj Skupštini ili županijskoj Vladi jeste da nastavimo ovaj put.“ – poručio je Zeljko u govoru.