Home BIH Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS...

Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH položila kamen temeljac za izgradnju HE Vrilo

1239
0
SHARE

Kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo postavljen je danas na prigodnoj svečanosti u naselju Vrilo kod Tomislavgrada. Kamen temeljac svečano je položila Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, a svečanosti su nazočili brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina.

„Infrastrukturni projekti kao što je ovaj, od mnogostrukog su značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U ožujku smo svjedočilli završetku jednog velikog projekta vjetroelektrane Mesihovina, prvog vjertroparka u BiH, a par mjeseci kasnije, okupila nas je ovdje svečanost polaganja kamena temeljca za crpnu hidroelektranu Vrilo“, kazala je, obraćajući se nazočnima zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

„Ulažući u izgradnju objekta na bazi obnovljivih izvora energije Javno poduzeće EP HZ-HB na ovaj način pokazuje svoje društveno odgovorno poslovanje a izgradnja novih vlastitih proizvodnih kapaciteta i osiguranje kontinuirane isporuke elektične energije iz vlastitih postrojenja, pokazatelj su ozbiljnog pozicioniranja ovog poduzeća na tržištu električe energije“, kazala je Krišto.

Krišto je izrazila i veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta na području Hercegbosanske županije, te dodala: „S obzirom na vrijeme u kojem dominiraju negativne teme, ovo je ipak pozitivna priča, vrijedan i važan korak za stvaranje pozitivnog ozračja, koji će osigurati nova ulaganja, radna mjesta te ponuditi perspektivu mladim ljudima ovog kraja“.

Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad kazao je da se radi o velikom projektu, ne samo za Tomislavgrad već za cijelu Bosnu i Hercegovinu, dok je Marinko Gilja direktor Elektroprivrede HZ-HB istakao kako je prioritet poslovne politike ovog javnog poduzeća razvoj i izgradnja novih proizvodnih projekata iz obnovljivih izvora čime se osigurava budućnost na zahtjevnom tržištu električne energije.

CHE Vrilo je investicija JP Elektroprivrede HZ-HB d.d. Mostar vrijedna 89,11 milijuna eura. Godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije. Instalirani protok je 2 x 25 m3/s, ukupna snaga dva agregata je 66 MW.

Ova hidroelektrana koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena. Planirano puštanje u rad je 2023. godine.