Home Vijesti Branitelji podijeljeni oko kandidata, bivši šef veterana gardijskih postrojbi: ‘Škoro nije taj...

Branitelji podijeljeni oko kandidata, bivši šef veterana gardijskih postrojbi: ‘Škoro nije taj za koga se predstavlja…’

769
0

Na izborima prije pet godina Kolinda Grabar Kitarović je u dvoboju protiv “crvenog” Ive Josipovića imala gotovo jedinstvenu  podršku braniteljskih udruga, a na ovim izborima braniteljski glasovi bit će podijeljeni između Grabar Kitarović i Miroslava Škore.


Njih dvoje u prvom krugu vodit će veliku bitku za glasove desnih birača, ali i za glasove branitelja koji bi zbog svoje brojnosti mogli presudno utjecati na ishod tog dvoboja.

– Branitelji u ovoj kampanji ne dišu kao jedan. Rekao bih da je veći dio mojih suboraca za Škoru, a da je manji ostao uz aktualnu predsjednicu. I sam sam sklon podržati i glasati za Škoru na predsjedničkim izborima. Predsjednica je svoju priliku imala – nešto je napravila dobro, nešto loše – a njemu treba sada dati priliku. Vjerojatno će vodstvo HVIDR-e kao i inače biti uz HDZ i njihovu kandidatkinju Grabar-Kitarović, ali obični članovi udruge podijelit će se između Kolinde i Škore, piše Jutarnji list.

Slično je i u drugim velikim braniteljskim udrugama – kaže jedan od utjecajnijih vukovarskih branitelja. To što Škoro nije bio branitelj njemu očito ne smeta: “Pa ni ostali predsjednički kandidati nisu bili branitelji!”

Da će vodstvo HVIDR-e, najveće braniteljske udruge na čelu koje je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, i ovog puta gotovo sigurno podržati HDZ-ovu kandidatkinju potvrdio je i predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ante Tandara.

– Odluku koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima tijela udruge donijet će u devetom mjesecu. Ali zasad informacije kojima raspolažem govore da ćemo podržati Kolindu Grabar-Kitarović – tvrdi Tandara.

Aktualna predsjednica imat će podršku i donedavnog predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenka Kolobarića. Međutim, to ne znači da ima podršku svih članova te udruge i da će ju “gardisti” i službeno podržati.

– Sigurno ću glasati za Grabar-Kitarović. Miroslav Škoro nije taj za koga se predstavlja, a to će narod ubrzo i shvatiti – rekao je Kolobarić za Jutarnji napomenuto je da podršku aktualnoj predsjednici daje isključivo u svoje ime, a da Zbor udruga veterana gardijskih postrojbi vjerojatno nikoga neće službeno podržati.

– Mi se nikad na taj način nismo miješali u izbore – tvrdi Kolobarić.

I dok će čelnici HVIDR-e, kao i Kolobarić, podržati kampanju predsjednice RH, počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić – koji će biti važan kotačić u Škorinoj kampanji – tvrdi kako mnogi njegovi kolege podržavaju Škoru, ali da udruga specijalaca neće službeno podržati nijednog kandidata.

– To nikada ne radimo, na taj način u politiku se ne petljamo. Međutim, mnogi moji dečki su uz Škoru, mi smo analizirali njegove nastupe i poruke, imali smo i sastanak s njim i zadovoljni smo odgovorima koje smo od Škore dobili – kaže Sačić.

Dodaje kako treba razlikovati stav vođa nekih braniteljskih organizacija poput HVIDR-e ili Hrvatskog generalskog zbora od svih članova tih organizacija.

– Poznato je da će vrh HVIDR-e i Generalskog zbora podržavati Kolindu Grabar-Kitarović. I na prošlim izborima Generalski zbog je podržao HDZ-ovu kandidatkinju. No, to što vođe HVIDR-e i Generalskog zbora navijaju za aktualnu predsjednicu ne znači ništa za obične članove tih udruga. Članstvo će glasati po svojoj savjesti jer nisu svi poput vođa tih udruga politički vezani uz HDZ – prenosi Sačićeve riječi Jutarnji.

Predsjednik udruge specijalaca Zoran Maras kaže da će njegova podrška ovisiti o kvaliteti programa predsjedničkih kandidata, a da će onda tijela udruge odlučiti koga će i hoće li uopće ikoga podržati u utrci za Pantovčak.

Aktualna predsjednica i Škoro sasvim sigurno računaju i na potporu nekih desnih stranaka koje se zasad nisu javno opredijelile koga će podržati na predsjedničkim izborima.

Škoru su javno podržali Suverenisti, u javnosti se čak stvara dojam da je on njihov kandidat,  a iz Mosta su poručili da će “Most o svom kandidatu odlučiti u rujnu”.

U rujnu će službenu odluku donijeti i Glavašev HDSSB, a sve upućuje da će njihovu podršku imati Škoro.

– Hrvatska treba novog predsjednika, a HDSSB će odluku donijeti sredinom rujna – rekao je čelnik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Zanimljivo je da je u anketama u Škorinom rodnom Osijeku Kolinda mnogo jača od Škore. Kolinda je krajem srpnja imala podršku 39,60 posto, Milanović 28,40 Škoro 25,20, a Kolakušić 6,80 posto.

Iako većina medija piše da će Zlatko Hasanbegović podržati Miroslava Škoru, a da je Bruna Esihsklonija Kolindi Grabar Kitarović te da je to jedan od razloga  sukoba u NHR-u, iz prve ruke znamo da ni Zlatko ni Bruna nisu oduševljeni Škorom (zbog “američkih” razloga) te da stav o predsjedničkim kandidatima nije imao nikakvog utjecaja na razlaz u NHR-u.

Hoće li NHR nekoga javno podržati ili će članstvo i simpatizere pozvati da izađu na izbore i glasaju po vlastitoj savjesti, stranačka tijela odlučit će  na jesen.

S velikom vjerojatnoćom možemo objaviti da će  Marijana Petir podržati aktualnu predsjednicu, a šefica udruge U ime obitelji Željka Markić odluku o tome hoće li podržati Škoru ili predsjednicu RH donijet će, kaže, ujesen.

M. Marković/Foto:press

Previous articleVRHUNAC TOPLOTNOG VALA Pred nama je najtopliji dan u godini, crveno upozorenje za Mostar
Next articleRaskrižje na Kolu poslije svakog velikog pljuska