Home BIH Cavusoglu za sastanak Erdogana, Milanovića i Vučića s predstavnicima tri naroda iz...

Cavusoglu za sastanak Erdogana, Milanovića i Vučića s predstavnicima tri naroda iz BiH

345
0

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je danas u Sarajevu da se odnosi Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima i najavio nastavak suradnje u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

“U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na višu razinu”, rekao je Cavusoglu nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

On je dodao da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH.

“Danas smo razgovarali i o aktualnim zbivanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizira u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku da naglasim važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti”, rekao je Cavusogluoglu.

Osvrćući se na odnos Turske prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Cavusoglu je rekao da je stav Turske jasan i da na svim susretima iskazuju nepristrasnost stavova.

“Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sugovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je Republika Srpska donijela, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan s kim god da obavljamo razgovore”, rekao je Cavusoglu.

Foto: Anadolija

On je pozdravio inicijativu za održavanju sastanka na kojem bi sudjelovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da BiH i Turska nemaju otvorenih pitanja, ali da imaju otvorene projekte i prostor da osnaže suradnju, posebno u ekonomskom pogledu.

“Zahvaljujemo Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH za oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 milijuna dolara”, rekla je Turković novinarima.

Ona istakla da vrijedna i turska pomoć u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnji hrane.

“BiH ima interes za razvijanje regionalne suradnje i jačanje regionalnih veza posebno s našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak BiH ključni za cijelu regiju”, zaključila je Turković./Srna/HMS/

Previous articleDiana Zadro “Ne uzvisujte se…”
Next articleBranka Subašić “MACERT ZA SUNČANJE – 100% prirodan i siguran