Home Ekonomija ĆOSIĆ ZA HMS: Izetbegovića koji prijeti političkim terorom i Lagumdžiju koji govori...

ĆOSIĆ ZA HMS: Izetbegovića koji prijeti političkim terorom i Lagumdžiju koji govori kao Milošević, podsjećam na Alijine riječi

473
0
SHARE

Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako bošnjački političari ne prestaju s proizvodnjom neprijatelja, upozoravajući kako je koncept građanske države kojeg zagovaraju i pokušavaju nametnuti rezultirao raspadom Jugoslavije.

Proizvodnja neprijatelja

Komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je podržavajući odbijanje bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića da prime ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kazao kako se Rusija mješa u unutarnje stvari BiH, Ćosić kaže kako se bošnjačkom dvojicu iz oktroiranog Predsjedništva BiH koji već duže vrijeme intenzivno i uspješno rade na proizvodnji državnih neprijatelja pridružio i njihov politički otac Bakir Izetbegović.

-Nakon susjednih republika Hrvatske i Srbije dobili smo još jednog neprijatelja koji se “mješa u unutarnje poslove države BiH” u kojoj inače ni jedan društveni segment ne funkcoionira bez izravnog utjecaja vanjskih državnih čimbenika. Ni manje ni više klubu neprijatelja BiH pridružuje se i ruska federacija, kaže Ćosić.

Primjećuje, međutim, kako ni jedan “neprijatelj” ne može i ne uspjeva napraviti toliku štetu ovoj zemlji kao njeni vodeći ljudi u Predsjedništvu BiH, Komšić i Džaferović.

-Ruski šef diplomacije nije politički beskućnik da bi ste ga mogli pozvati u gosti a onda mu zatvoriti pred nosom vrata, pojašanjava Ćosić za HMS.

On napominje kako ruski stav prema NATO savezu i mogućem članstvu BiH u njemu nije ništa novo i ništa nepoznato, pa zato, dodaje, smiješno zvuči Izetbegovićeva argumentacija kojom pokušava opravdati infantilne poteze bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu BiH, tvrdnjom da se ministar vanjskih poslova ruske federacije Lavrov mješa u unutarnje poslove BiH.

Ćosić kaže kako je treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poznat po nedostatku diplomatskog takta i ponekad se ponaša kao slon u stakleniku. Ipak, dodaje, ne možemo zamisliti toliku neodgovornost i aroganciju da bi zalupio vrata recimo pred ambasadaorom ili američkim tajnikom za vanjsku politiku samo zato što Amerika i njihova diplomacija zagovara drukčiju BiH ili članstvo BiH u NATO savezu.

-Jednako tako ne možemo zamisliti da bi Izetbegović recimo to nazvao mješanjem u unutarnje poslove BiH, kaže premijer ZHŽ.

Iluzija o građanskoj BiH im stvara okove

Ćosić je za HMS komentirao i izjavu lidera SDA, kako će “probosanske snage” nakon izbora 2022. “razbiti okove” HDZ-a, aludirajući na to kako kane uspostaviti vlast u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

-Bošnjački politički vrh toliko je zaglavio rekao bih u iluzijama o građanskoj BiH da im stvarna BiH, ona u kojoj živimo postaje okov, kaže Ćosić.

Dodaje kako se Bakiru Izetbegoviću, koji javno prijeti političkim terorom, koji javno govori o hrvatskom zahtjevu da se prihvati ustavna stvarnost kao o okovu koji treba ukloniti tako što će preglasavanjem eliminirati političku volju jednog konstitutivnog naroda, pridružio i reformirani komunist Lagumdžija, koji ovih dana izjavljuje kako “nema nikakvih razloga da BiH ne bude uređena kao građanska država”.

Ako ne bude tako, Lagumdžija već, kaže Ćosić, podvaljuje odgovornost drugima, pokušavajući nas kroz neku svoju iskrivljenu dioptriju vratiti u vrijeme 90-ih godina prošlog stoljeća kada kaže “Jugoslavija je završila u krvi zahvaljujući konstitutivnosti”.

Lagumdžija govori kao Milošević

-A pravi istinski podsjetnik, kad već govorimo o tome vremenu, mogao bi biti ako u Lagumdžijinoj izjavi zamjenimo subjekte, umjesto BiH stavimo Jugoslaviju, i vidjet ćemo kako nam se u sjećanju vraća jedan glas iz Beograda koji smo tada svakodnevno slušali, “nema nikakva razloga da Jugoslavija ne bude uređena kao građanska država”, tako je govorio Milošević, kaže premijer ZHŽ-a, koji je i dopredsjednik HDZ BiH.

Ćosić podsjeća kako je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, shvativši da ne postoji koncept Jugoslavije koji ne podrazumijeva srpsku odnosno velikosrpsku dominaciju, uzvraćao na takvu Miloševićevu tvrdnju riječima “ni jedan zakon nije jači od volje naroda”.

Sad se, kaže, postavlja pitanje Lagumdnžiji koji je sve to izjavio je li Jugoslavija završila u krvi zbog koncepta dominacije koji je zagovarao Milošević u formi nema nikakva razloga da Jugoslavija ne bude uređena kao građanska država ili zbog koncepta konstitutivnosti naroda.

-Lagumdžija teško prihvaća činjenice da je upravo taj koncept takozvane građanske Jugoslavije i dominacije brojnijeg tada srpskog naroda rezultirao epilogom o kojem on govori. On, međutim, ne želi prihvatiti činjenice iz razloga što je i on izašao iz istog političkog inkubatora, kaže Ćosić.

To, međutim, dodaje, ne mjenja činjenice.

Jugoslavija završila u krivi zbog koncepta dominacije

-Jugoslavije je završila u krvi zbog koncepta dominacije brojnijeg naroda koji je jednako bio umotan u mimikriju građanske Jugoslavije kao što je današnji velikobošnjački koncept umotan u mimikriju građanske BiH, kaže Ćosić.

Krajnje je vrijeme, upozorava premijer ZHŽ, da se domaći političari, domaće stranke političke počnu baviti unutarnjim poslovima BiH, da traže društveni dogovor.

– Na koncu zajednički nazivnik svih sa istoka ili zapada međunarodnih političkih čimbenika mogao je biti da se BiH mora iznutra organizirati, mora postojati unutarnji politički dogovor o ustroju BiH i onda nam nikakvi uplivi izvana neće izgledati kao neprijateljski nego ćemo se okrenuti izgradnji dobrosusjedskih odnosa i održivosti ove ranjive zemlje BiH, zaključuje Ćosić./HMS/