Home Kultura ČOVIĆ: BiH ne može u pregovarački proces s EU dok su stranci...

ČOVIĆ: BiH ne može u pregovarački proces s EU dok su stranci u Ustavnom sudu, ključ svega bit će Izborni zakon

114
0

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da BiH ne može ući u pregovarački proces s EU sve dok su stranci u institucijama pravosuđa i u Ustavnom sudu BiH.

Čović je istaknuo da su svi u BiH suglasni da stranci moraju otići iz Ustavnog suda, ali da se i dalje vode diskusije oko termina njihovog odlaska.Općina Čitluk

Govoreći o europskom putu, Čović je naglasio da će ključ svega biti Izborni zakon, navodeći da kompletna aktivnost političkih aktera u veljači sljedeće godine mora biti na izmjenama i dopunama ovog akta.

Čović je izrazio nadu da će na narednoj sjednici Doma naroda na dnevnom redu biti prijedlozi zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, o sudovima, kao i nacrt proračuna institucija BiH, koji je, napominje, morao biti završen do kraja ove godine.

– Imamo dovoljno vremena za korekcije i ostalih zakona iz 14 prioriteta, a kada je u pitanju generalska struktura, opet se pokušao narušiti sklad između Ministarstva obrane i Predsjedništva i s te strane smo vjerovali da je dobro promijeniti i Zakon o obrani – rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o raspravi o točkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda koje su se odnosile na Središnje izborno povjerenstvo BiH, Čović je naveo da je Klub hrvatskog naroda jasno ukazao da je trenutni sastav SIP-a imenovan mimo zakona, procedura i Ustava BiH.NOVI TRAVNIK

– U jednom trenutku jedna grupa ljudi je osjetila da ima dominantnu većinu, koju je predvodio SDA i to su uradili – istaknuo je Čović.

On je podsjetio i da je dijelu sadašnjeg sastava SIP-a istekao mandat, dok su neki članovi SIP-a u mirovini.Tomislav Martinović

– Svi oni koji su imenovani tada u Zastupničkom domu, smatramo da su imenovani mimo zakona – rekao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović podsjetio je da je ovaj dom ove godine usvojio 12 zakona, od kojih je pet takozvanih evropskih.

– Ne mogu biti u potpunosti zadovoljan, ali ni nezadovoljan, ako pogledamo prethodne godine i broj zakona koji je usvojen – naveo je Ademović.

Govoreći o današnjoj sjednici Doma naroda, Ademović je rekao da je usvojeno 10 sporazuma koji su važni za dalji razvoj BiH, te dodao da Dom nije razmatrao Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti./Srna/HMS/Zavod zdravstvenog osiguranja

Toni Kraljevic

Previous articleMila Stanković ….ZORE PROSINAČKE ….
Next articleJelena DM……Noć plače,