Home Kultura ČOVIĆ: Da nije bilo HVO-a hrvatski narod ne bi ostao na svojim...

ČOVIĆ: Da nije bilo HVO-a hrvatski narod ne bi ostao na svojim ognjištima

135
0

Svetom misom, svečanim mimohodom te polaganjem vijenaca na središnje spomen obilježje ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru večeras je završeno obilježavanje 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Vijence su, kako javlja Fena, položile brojna izaslanstva iz BiH i Hrvatske, a predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović naglasio je ulogu HVO-a u očuvanju hrvatskog naroda i države BiH.

– Prisjećajući se svih žrtava Domovinskog rata, u naše misli stavljamo sve one koji su dali najvrijednije od sebe kako bi BiH preživjela kao država i kako bi hrvatski narod ostao na svojim stoljetnim ognjištima. To je najbolji odgovor za sve one koji bi drugačije pisali povijest ili iskrivljivali povijest. Na nama je da slijedimo vrijednosti Domovinskog rata, da budemo ponosni na sve ono što je HVO dao, ne samo za hrvatski narod u BiH, nego i čitavu BiH – izjavio je Čović te dodao kako je ”u značajnoj mjeri hrvatski narod u BiH dao poseban doprinos za ono što danas imamo i u RH.”

Kako je kazao, dani Domovinskog rata su dani ponosa i slave.

– Da nije bilo HVO-a ni hrvatski narod ne bi ostao na svojim vjekovnim ognjištima niti bi BiH mogla govoriti da ima svoje dimenzije, još ne savršenog društva, ali društva koje lagano ide ka europskim integracijama – smatra predsjednik HNS-a BiH.

Dao je i svoje mišljenje na to što se u pojedinim narativima HVO poistovjećuje sa presudama čelnicima Herceg-Bosne i HVO-a u Haagu.

– Mi moramo biti ponosni i štiti dostojanstvo svakog pripadnika HVO-a, svakog dragovoljca i svih zapovjednika. Moramo biti ponosni na vrijednosti Domovinskog rata, ponosni na svako dobro djelo koje je učinio pripadnik HVO-a. Nećemo na bilo koji način komentirati bilo koju presudu bilo koje pravosudne institucije u zemlji ili svijetu. Još jednom ponavljam, svatko treba odgovarati za ono što je učinio, a ja sam uvjeren da svi predvodnici HVO-a mogu s ponosom kazati da su bili pripadnici HVO-a između 1991. i 19995. godine – rekao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas čestitao je 32. obljetnicu osnutka HVO-a uime predsjednika Vlade RH i svoje osobno ime.

– Želim izraziti duboku poštovanje prema obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Danas smo tu kako bi se prisjetili svih onih, najboljih, koji nisu više među nama, ali prije svega kako bi se prisjetili da smo nekad mogli u najgorim danima povijesti hrvatskog naroda sve zajedno napraviti. Danas, kad nam je dobro i kad smo u blagostanju, ne vidim razloga da ovo dobro ne promijenimo još boljim. Poručujem svima, zbog onih koji su nam dali sve, napravimo za one koji dolaze još više – zaključio je Milas.

Nakon polaganja vijenaca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličeno je predstavljanje knjige ”Vareške suze”, autorice Grete Filipović, potresnog autobiografskog djela u kojem autorica govori o ratnoj traumi i činjenici da je bila žrtva višestrukog silovanja./HMS/Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH - Obican radio

Previous articleTjedni Komentar… Modna kreatorica i stilistkinja Rada Krivokapić Radonjić postala kamen zaglavni u svijetu mode.
Next articleGradonačelnik dr. Mario Kordić…….Č E S T I T K A…….