Home Ostalo ČOVIĆ: Izetbegović je podržao moj odlazak u Beograd, najviše štete BiH prave...

ČOVIĆ: Izetbegović je podržao moj odlazak u Beograd, najviše štete BiH prave oni koji je svojataju

479
0

Bakir Izetbegović je podržao moj odlazak na sastanak u Beograd. Kazao je to zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji danas boravi u Tuzli.

Kao što je poznato, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem. Tom prilikom je otvoreno nekoliko tema, a sastanak je kritizirao Bakir Izetbegović, kazavši kako nije slučajno što je Vučić pozvao dvojicu, a ne trojicu lidera iz BiH.

Međutim, reakciju Izetbegovića Čović je danas ocijenio nekorektnom, iznoseći činjenicu da je on podržao njegov odlazak u Beograd, piše Klix.ba.

“Na kolegiju (Doma naroda PSBiH, op.a.) na kojem su bili Bakir Izetbegović i Nikola Špirić odlučili smo se i dogovorili da ja idem jučer u Beograd. I onda je nekorektno iza toga nešto komentirati. Ali, bez obzira na to ja sam se s Vučićem mogao sastati na nekoj destinaciji, ne kao predstavnik vlasti, već kao predstavnik političke opcije kojoj pripadam. Ali, bila je najvažnija nakana. Ovo je moja domovina i vrlo glasno ću govoriti o njoj i tome kako bi trebala biti organizirana i vrlo uspješna, a ne kako bi to neko drugi želio. Moja mjera organiziranosti je Ustav BiH i ništa više od toga”, kazao je Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je i da su ogromni benefiti sinoćnjeg sastanka po našu zemlju.

“Toliko smo stvari spustili na zemlju i na neki način sebi olakšali. Duboko vjerujem da ovaj čitav prostor treba ići ka Europskoj uniji i to je nama zajedničko, bez izuzetka. Mi moramo na tom putu tražiti prijatelje i saveznike. Za razliku od mnogo nas, Vučić može otići na svaku destinaciju u svijetu, što i čini i nije svejedno što će kazati o BiH. Zbog toga su ovi sastanci važni. Isto mislim i za Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. To su prijatelji čijim mi riječima možemo dobiti snažan zagovor za naše europski put koji će nam pomoći da riješimo neka unutarnja pitanja”, istaknuo je Čović.

Kada je riječ o ovakvim sastancima, Čović je naveo da ne postoji nikakva strateška relacija na razini Beograda i Zagreba. Istaknuo je da Hrvatska predstavlja najvećeg prijatelja BiH, kada je riječ o stabilnosti i cjelovitosti države, ali i euroatlanska budućnost.

“U vođenju naše politike moramo se konsultirati s našim susjedstvom jer najvažnije je da imamo dobre susjede. Naša tri susjeda su osnova unutarnje stabilnosti BiH, a ako to potcijenimo onda imamo ozbiljne probleme. Neki mogu negodovati zbog sastanka, ali ja se uopće ne bih bavio time. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali mi koji imamo mogućnost trebamo praviti tu komunikaciju iz više razloga, a ne čekati godinu ili dvije za popunjavanje rupa”, dodao je Čović.

Izrazio je želju i da Crna Gora, Srbija i Hrvatska budu pravi susjedi našoj zemlji.

“Želimo imati vrlo prepoznatljivu europsku budućnost kako bismo dobili kandidatski status, a za to moramo ispuniti mnogo uvjeta. To sami sigurno ne možemo ostvariti bez naših prijatelja. Svaki sastanak koji radimo u dobroj nakani je kvalitetan za BiH. Onaj tko svojata BiH mislim da joj najviše šteti. Pozivati se na probosanstvo i patriotizam je nakaradno promišljanje politike. Mi imamo svoj ustav koji je vrlo precizno definirao šta je BiH i on u konačnici mora biti shvaćen od svih nas”, kazao je Čović.

Inače, Čović je danas boravio u Tuzli povodom obilježavanja 30 godina Županijskog odbora HDZ-a BiH, a kako je naveo nakon svečane sjednice, ova stranka je najbolje organizirana u našoj zemlji.

Ukazavši na višestruke koristi koje su postojale u proteklih 30 godina, Čović se dotaknuo i lokalnih izbora koji se približavaju. Kako je naveo, ova stranka pretenduje na dobijanje svih načelničkih i gradonačelničkih pozicija u sredinama s većinski hrvatskim stanovništvom, uz veći broj općinskih i gradskih vijećnika nego prije četiri godine./HMS/

Previous articleSJENA ” Janja Previšić
Next articleSlikovni “Tjedni Komentar”Ane Brkić