Home Kultura ČOVIĆ IZETBEGOVIĆU: Ne može razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda u Mostaru, a...

ČOVIĆ IZETBEGOVIĆU: Ne može razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda u Mostaru, a to ne tretirati na državnoj razini

638
0

“Razgovori koje smo danas vodili pokazali su da možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja za neke probleme. Bilo je govora o izbornom procesu u Gradu Mostaru. Izbora će svakako biti pa sada moramo doći do rješenja u parlamentarnoj proceduri”, rekao je predsjednik HDZ-a Bih Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom SDA, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ustvrdio  je da je svakako ključ izmijeniti Izborni zakon kako bi se institucionalno osiguralo da jedan narod drugom narodu ne bira političke predstavnike.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koje je i do sada naglašavano. Naravno da smo željni usuglasiti presude Suda u Strasbourgu. Primarno želimo da vrednujemo Ustav BiH i svoje ponašanje prilagodimo Ustavu i zakonu”, rekao je Čović.

Dogovor u paketu

Čović drži da promjene Izbornog zakona BiH, sukladno presudama Ustavnog suda, treba donositi u paketu sa izmjenom izbornih pravila za Mostar, u Parlamentu BIH.

-Puno stavova je približeno, ali daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usuglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore”, rekao je Čović u obraćanju novinarima.

Dodao je se ne može očekivati da se razgovara o zaštiti konstitutivnih naroda, odnosno kolektivnih prava na lokalnoj razini, a da se ne ta ista problematika ne tretira na državnoj razini.

-U Mostaru će biti izbori, to nije upitno i u to građani ne trebaju sumnjati. Međutim, ne možete u Mostaru razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda,  a to ne tretirati i na državnoj razini, kazao je Čović.

Pozabaviti se migrantskom krizom

Razgovarano je i o novonastaloj migrantskoj krizi. Čović je kazao da je nužno što skorije održati sjednicu Vijeća ministara kako bi se donijele konkretnije mjere u cilju suočavanja s tim globalnim problemom.

-Zajednička je procjena da žurno moramo imati sjednicu Vijeća ministara i otkloniti probleme naše neorganiziranosti, rekao je Čović./

IZETBEGOVIĆ: Nisam optimist oko strateških stvari

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH u Mostaru da nije optimističan u vezi s pronalaskom rješenja oko “strateških stvari”, misleći pritome na izmjene Izbornog zakona BiH, javlja HMS.

“Sa HDZ-om nismo riješili strateške stvari, nisam optimist da to možemo riješiti brzo. Valja uskladiti odluke Ustavnog suda, Europskog suda za ljudska prava, težnje HDZ-a i HNS-a, naša gledanja i gledanja ljevičarskih odnosno građanskih stranaka. Tu formulu nije lako naći. Ne može se reći da je nemoguće, postoji šansa”, kazao je Izetbegović.

Treba razgovarati

Predsjednik SDA novinarima je rekao da se zapitao i vrijedi li uopće održavati sastanke s predstavnicima HDZ-a BiH jer, kako kaže, oni ne donose konkretna rješenja istovremeno dodajući da ipak treba nastaviti razgovarati jer se jedino kroz razgovor može postići dogovor.

“HDZ i SDA trebaju se uporno nalaziti, sretati i razgovarati, imati zajednički odgovor na blokadu i krizu. Ne gledamo jednako sve, HDZ je za zamjenu stranih sudaca, mi smatramo da to ne može na prečac. Treba odmah nakon prestanka blokade i krize ići u implementaciju 14 preporuka Europske komisije”, rekao je Izetbegović.

Pomak oko Mostara

I predsjednik SDA kaže da su određeni pomaci učinjeni kada je u pitanju dogovor oko održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

“Ima pomaka na lokalnoj razini, po pitanju izbora vijećnika, približili smo stavove. SDA inzistira na statutu, oni će nastaviti razgovore, nadamo se pomaku do kraja mjeseca”, dodao je Izetbegović.

Vojska na granicama

Komentirajući događanja oko novonastale migrantske krize Izetbegović kaže da treba razmotriti slanje vojske na granice, ukoliko to bude potrebno.

“Treba dati potporu Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti, zaštititi granicu, da ne doživimo kaos. Naše ministarstvo ulaže napore, ali ministar ne može sam s malim financijama. Potrebna nam je operativna sjednica Vijeća ministara. Ne sreće se samo BH s tim. Ne treba izmišljati toplu vodu. Hrvatska će izvući vojsku i migrante držati u BiH. Mi imamo vojsku, trebamo povećati broj policajaca. Ne može jedan policajac držati desetine kilometara granice” rekao je Izetbegović.

Previous articleBrigadiru Iva Tadiću “U Ime Nas “Prvih Dragovoljaca nemaš mandat to Što Radis”
Next articleIz Kuta Naše Kraljice Sanijele Matković “pjesmU Napisat ću”