Home BIH Čović: Ovlasti Doma naroda su definirane Ustavom i o tome nitko ne...

Čović: Ovlasti Doma naroda su definirane Ustavom i o tome nitko ne može razgovarati

278
0
SHARE

Današnji razgovor s visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom i njegovim suradnicima, jedan od aktera, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, cijeni vrlo korektnim, s ozbiljnim temama koje se odnose na aktualne političke, ekonomske i sigurnosne prilike u BiH te na potrebu završetka izmjena Izbornog zakona kako bi mogli biti održani izbori u zemlji.

– Borrell nas je izvijestio o događajima u okruženju, s naglaskom na Ukrajinu, s posljedicama – sigurnosnim, političkim i ekonomskim, ne samo po to područje već globalno – kazao je Čović.

Kad je riječ o izmjeni Izbornog zakona u BiH i Ustava, dodao je, prepoznata je kao nužna reforma da bi dalje bilo osigurano bilo što u vezi s europskim putem zemlje i kandidatskim statusom.

– Borrell je tražio od mene i Izetbegovića da se izjasnimo jesmo li spremni intenzivno razgovarati u narednih par dana, da taj posao potpuno završimo. Izetegović je rekao da jeste, a ja također da sam spreman raditi 24 sata koliko treba da bi ovaj posao završio, ali sam dao osvrt da ne vjerujem bude li ponašanje bošnjačke politike iz Federacije BiH kao dosad – jer smo se opet dogovorili na način da vodimo razgovore u Federaciji, predstavnici Bošnjaka i Hrvata, a Milorad Dodik je rekao da će prihvatiti ako se mi dogovorimo u Federaciji o onome što se tiče dva člana Predsjedništva, odnosno Doma naroda – rekao je.

U vezi s Domom naroda, podsjeća Čović, rasprave su vođene na različitim razinama u posljednjih dvije godine, a nakon Neuma, nije bilo ovakvog kapaciteta da prilikom razgovora sjede i predstavnici međunarodnih institucija koje su vodile pregovarački proces, uz predstavnike bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

– Mi smo se dosad dogovorili; mislim da smo se usuglasili o čl. 4. i 5. Ustava BiH, tih ograničenih izmjena, kako bismo mogli riješiti pitanje Doma naroda odnosno Predsjedništva BiH. Mislim da smo se usuglasili i o prijedlogu za Dom naroda Federacije BiH, o načinu izbora legitimnih predstavnika u Klub Hrvata, isto tako i za druge klubove naroda. Ostali smo u raskoraku u vezi s načinom kako izabrati dva predstavnika – onog koji predstavlja konstitutivni klub Hrvata i sve druge građane te onog koji predstavlja konstitutivni klub Bošnjaka i sve druge građane u Federaciji BiH; bilo je različitih ideja – kazao je Čović.

Ovlasti Doma naroda su definirane Ustavom i o tome nitko ne može razgovarati niti je razgovarano, u smislu reduciranja ovlasti. To će ostati gornji Dom i u državnom i Parlamentu Federacije BiH, zaključio je lider HDZ-a, prenosi Večernji List BiH.