Home Kultura Dalibor Miloš “Otvorio Novi Put (“u borbi Hrvata BIH”) k Slobodi”

Dalibor Miloš “Otvorio Novi Put (“u borbi Hrvata BIH”) k Slobodi”

1036
0

Mostarski gospodarstvenik Dalibor Miloš sudjelovao je na panel-raspravi u američkome Kongresu koja je bila posvećena ulozi Rusije na području jugoistoka Europe, a koju je organizirao ugledni američki senator James M. Inhofe. Panel-rasprava o temi “Aktualni izazovi s kojima se suočava jugoistočna Europa i borba protiv malignog ponašanja Rusije u regiji” održana je u Washingtonu, a na njoj su sudjelovali i brojni dužnosnici s područja jugoistoka Europe, od ministara i zastupnika zemalja regije do članova Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, piše Večernji list BiH.

‘Maligni utjecaj’

SAD ĆE JAČATI UTJECAJ U REGIJI Bosna i Hercegovina ocijenjena nefunkcionalnom

“Budući da nastojimo provesti nacionalnu strategiju obrane i izgraditi partnerstva u regiji, ključna je otvorena komunikacija. Ova prilika za raspravu o stanju geopolitike u jugoistočnoj Europi i malignom ponašanju Rusije s visokim čelnicima u regiji u neformalnom okruženju od ključne je važnosti za kultiviranje odnosa i donošenju odluka u budućnosti”, naveo je senator James M. Inhofe. Na ovoj raspravi sudjelovali su i kongresnici Robert Pittenger te Michael Turner, koji je bio gradonačelnik Daytona za vrijeme potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Sudjelovao je i kongresnik Robert Aderholt, koji je nedavno ponovno izabran u američki Kongres, kao i Peter Marocco, zamjenik pomoćnika državnog tajnika iz Odjela za konflikte i operacije stabilizacije. Na ovome skupu sudjelovao je i predsjednik Albanije Ilir Meta, premijeri i ministri svih zemalja u regiji Slovenije, Hrvatske, a iz BiH su nazočili, uz Miloša, i Obrad Kesić, koji vodi Ured Republike Srpske u Washingtonu.

Senator Inhofe istaknuo je na raspravi kako je SAD jako puno uložio u regiju jugoistočne Europe, ali i da su svjesni kako ima još dosta posla kako bi ova regija bila stabilna, demokratska i prosperitetna. “U našem interesu je nastaviti i ojačati suradnju sa zemljama regije. Veselim se posjetu Kosovu za dva tjedna”, rekao je ugledni senator. Kongresnik Aderholt nagovijestio je snažnije angažiranje u regiji. “U suradnji s vama koji ste danas ovdje želimo nastaviti graditi mostove suradnje. Imate potporu SAD-a i osobno ću nastaviti svoje snažno angažiranje u regiji”, rekao je kongresnik Aderholt.

Washington, Beograd, Mostar

Sudionici ove rasprave jednoglasno su podržali dogovor iz Prespe između Grčke i Makedonije te su izrazili potporu dijalogu između Kosova i Srbije, ali i izrazili zabrinutost nefunkcionalnošću Bosne i Hercegovine. Ovaj je forum održan na marginama molitvenog doručka, koji je jučer održan u Washingtonu i kojemu je domaćin bio predsjednik Donald Trump. Sličan, ali regionalni, molitveni doručak održan je u Beogradu za regiju jugoistoka Europe prije dvije godine. Kongresnik Aderholt zaželio je uspjeh Mostaru, domaćinu molitvenog doručka 2020. Na čelu ovoga skupa je gospodarstvenik Miloš koji je za organiziranje jednoga ovakvog skupa već dobio potporu i predstavnika vlasti u Mostaru. Održavanje ovakvog molitvenog doručka u gradu na Neretvi potaknuo je kongresnik Aderholot smatrajući to doprinosom izgradnji pomirenja

Previous articleŠiroki Brijeg: Obilježeni Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk
Next articleNova pjesma Katarine Zovko Ištuk.”Kako je lijepo u mom gradu, a mene tamo nema