Home BIH DANAS IMENOVANJE Galić, Bošnjak 
i Knežević u vrhu policijskih agencija u BiH

DANAS IMENOVANJE Galić, Bošnjak 
i Knežević u vrhu policijskih agencija u BiH

3240
0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas konačno imenovati vodeće dužnosnike državnih policijskih agencija, nakon što je cijeli proces odmrznuo ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je ovo pitanje nastojao povezati s imenovanjima na drugim pozicijama, piše bpz.ba

Na posljednjim dvjema sjednicama ovo uopće nije bila tema, a na jednu od sjednica Mektić uopće nije došao. Jedino su bile nesporne hrvatske pozicije u policijskim agencijama, dok su se kod srpskih kadrova dulje vrijeme lomila koplja oko imenovanja.

Završen posao

Hrvatima tako pripadaju pozicija ravnatelja Granične policije BiH, zamjenika ravnatelja Državne policijske agencije (SIPA), ali i ravnatelja Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH i njihovih zamjenika.

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine još je u ožujku završio svoj dio posla, utvrdio rang-ljestvicu uspješnih kandidata te je proslijedio ministru sigurnosti BiH koji je tu točku s kandidatima trebao delegirati na sjednicu Vijeća ministara i time okončati proceduru imenovanja.

Za poziciju ravnatelja Granične policije predložen je iz parlamentarnog tijela samo jedan kandidat, Zoran Galić iz hrvatskog naroda, koji je aktualni šef ove policijske agencije. Na tu poziciju ranije su se prijavila još dva kandidata, ali su odustala. Za zamjenika u GP kandidiran je Fahrudin Halač iz reda Bošnjaka.

Po ocjeni povjerenstva, drugo mjesto je zauzeo Jasmin Grgić, a treće Emsad Korman. Za poziciju zamjenika ravnatelja Agencije za istrage i zaštitu BiH jedini kandidat za tu poziciju ostao je aktualni dužnosnik Đuro Knežević.

Neovisni odbor je na rang-ljestvici za ravnatelja Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH predložio ponovno Mirsada Vilića za ravnatelja, a dio bošnjačkih političkih struktura zagovarao je da se na toj poziciji nađe Semir Šut, ravnatelj policije Zeničko-dobojske županije.

‘Istekli’ mandati

Istodobno najbolje rangirani kandidati za zamjenika ravnatelja Uprave za koordinaciju su Ivica Bošnjak iz reda Hrvata te Relja Kovač, Dragan Prodanović i Ranko Vuković iz reda Srba.

I dok je neupitno imenovanje Kneževića, Bošnjaka i Galića, za predstavnike srpskog odnosno bošnjačkog naroda to se nije znalo do posljednjeg trenutka.

Iako su pojedinim policijskim dužnosnicima formalno istekli mandati, to neće stvarati problem jer su nadležna stručna tijela procijenila da oni mogu obnašati aktualnu dužnost do trenutka ponovnog reizbora ili imenovanja drugih dužnosnika. bpz.ba

Previous article3. svibnja 1998. Gojko Šušak – ministar koji je ustrojio pobjedničku Hrvatsku vojsku!
Next articleBošnjačka politika eliminacije Hrvata