Home Kultura DANAS JE MAJČIN DAN: Svim majkama čestitamo Majčin dan

DANAS JE MAJČIN DAN: Svim majkama čestitamo Majčin dan

796
0

Danas se diljem svijeta slavi Majčin dan, dan posvećen majkama koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u svibnju.

 

Kroz povijest Majčin dan različito se obilježavao u raznim zemljama. Status blagdana prvo je dobio u Sjedinjenim Američkim državama gdje se početkom 20. stoljeća u Graftonu u Zapadnoj Virginiji počinje obilježavati Spomendan svih majki zahvaljujući Anni Jarvis, koja je na taj način željela sačuvati sjećanje na svoju majku Ann Reeves Jarvis koja se borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju, te ustanoviti blagdan u čast svim majkama.

Kako je uz ostalo napisala Anne Jarvis, svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan.

Američki je kongres 1914. Majčin dan proglasio državnim blagdanom. Proslavu je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europu prenijela organizacija “Armija spasa” preko svojih vojnika razasutih po europskim bojišnicama.

Prvu proslavu „Majčinog dana“ u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela „Hrvatska katolička ženska sveza“ i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama.

Za obnovu proslave Majčinog dana u novijoj hrvatskoj povijesti najzaslužnija je Družba Braće hrvatskoga zmaja, a od 2000. godine u obilježavanju aktivno sudjeluje i “Hrvatska žena”. Kaže se kako majke drže kratko ruke svoje djece, ali njihova srca drže zauvijek.

Zato, uz zahvalnost svim majkama, čestitamo im njihov Majčin dan!

Fenix-magazin/SIM/

https://www.youtube.com/watch?v=ImptNcS0Fvk

Previous articleMILJENKA KOŠTRO”VEZILJA USPOMENA”
Next articleTjedni Komentar “”Tko se boji mrtvih ustaša? “