Home Ostalo Doc. dr. sc. Vlatka Martinović nositeljica liste HDZ BiH za Zastupnički dom...

Doc. dr. sc. Vlatka Martinović nositeljica liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH

75
0
SHARE
S obzirom na broj gluhih u svijetu koji se kreće oko 72 milijuna, svjetska federacija gluhih (WFD) je 1958. godine započela s obilježavanjem Međunarodnog dana gluhih u Italiji, što je kasnije produženo na tjedan. Taj događaj rezerviran je za posljednji cijeli tjedan u rujnu i nastavio se obilježavat sve do danas. Međunarodni tjedan gluhih obilježava se kroz različite aktivnosti zajednica gluhih širom svijeta. Ove aktivnosti i događaji pozdravljaju sudjelovanje svih članova gluhih zajednica, koje uključuju obitelji gluhih osoba, profesionalne i akreditirane prevoditelje znakovnog jezika, vršnjake, kao i sudjelovanje različitih sudionika poput nacionalnih vlada, nacionalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i organizacije osoba s invaliditetom.
Cilj obilježavanja ove manifestacije je podizanje svijesti o problemima i potrebama gluhih, što također dovodi do poboljšanja njihova položaja u društvu i kvalitete njihova života. Aktivnosti provedene u navedenom tjednu rezultiraju upoznavanjem problema gluhih i nagluhih ljudi te također educiraju oboljele o sredstvima korisnim za olakšavanje njihove komunikacije.
Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna gluhih je  “Ponovno potvrđivanje ljudskih prava gluhih ljudi”. Ove godine cilj je da se svi sudionici ujedine u potvrdi potrebe za osiguravanjem i promicanjem ljudskih prava gluhih osoba.

 

Lista za izbornu jedinicu 9. koju nosi dr. Martinović obuhvaća Mostar, Čapljinu, Čitluk, Ramu, Neum, Konjic, Jablanicu i Ravno odnosno područje Hercegovačko-neretvanske županije.