Home Ostalo Dodik kaže da Srbi u BiH imaju pravo na samoodređenje, svidio mu...

Dodik kaže da Srbi u BiH imaju pravo na samoodređenje, svidio mu se tajni Clintonov plan

489
0
SHARE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da se rehabilitira ideja SAD-a iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, koju je zastupao tadašnji američki predsjednik Bil Clinton.

Na pitanje Srne da prokomentira dokumente s kojih je skinuta oznaka tajnosti, u kojima se navodi da je Clinton 1995. godine, u vrijeme događanja u Srebrenici, imao plan da muslimansko-hrvatska federacija dobije nešto manje od polovine BiH, dok bi Amerikanci izvršili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi dvije do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH, Dodik je ocijenio da je sazrelo vrijeme da se ta ideja rehabilitira i da Srbi konačno dobiju pravo na samoopredjeljenje kao što imaju svi drugu narodi.

“Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političkih predstavnika da se poštuje izvorni Dayton i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Došlo je vrijeme da se ta Clintonova ideja obnovi i da se primijene odredbe o građanskim pravima i slobodama koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopredjeljenje kao što imaju u svim normalnim zemljama”, istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da BiH ovakva kava jeste nema budućnosti, nema boljeg života za njene građane, niti napretka bilo koje vrste dok se stvari ne pomjere s mrtve tačke.

“Vrijeme je da RS afirmira svoje pravo na samoopredjeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer svih ovih godina pokazalo se da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao prava sva tri konstitutivna naroda i ostalih“, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da ne zna zašto danas kada se javno govori o toj istoj ideji, koju su SAD zastupale 1995. godine, to izaziva oštre reakcije, čak i sankcije uz obrazloženje da je to navodno kršenje Daytonskog sporazuma.