Home BIH Dragan Čović: Političkom Sarajevu odgovara ‘status quo’ u BiH

Dragan Čović: Političkom Sarajevu odgovara ‘status quo’ u BiH

409
0
SHARE

Izmjene izbornog zakonodavstva i aktualna politička situacija bile su teme sjednice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja je održana u ponedjeljak u Mostaru.

– Razgovarali smo i o posljednjem Summitu EPP-a u Ljubljani te razgovorima na ovom forumu posvećenom odnosu EU i zemalja zapadnog Balkana s aspekta političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i potrebe usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Prošli tjedan imao sam odvojene razgovore s kolegama Izetbegovićem i Dodikom, upravo u smislu traženja nekog zajedničkog termina kako bismo neke od važnih tema, poput Izbornog zakona, stavili na dnevni red i mogu reći da u ovom trenutku svi tražimo način da profunkcionira i zakonodavna i izvršna vlast – kazao je nakon sjednice na konferenciji za medije predsjednik HNS-a Dragan Čović.

 

Dodao je kako nema nekog velikog iskoraka u razgovorima te da se još ne zna hoće li se sastanak ovog trojca održati sa ili bez predstavnika međunarodne zajednice. – Taj dio razgovora traje, nema nekog velikog iskoraka o dogovoru, a stavovi su različiti, netko bi želio sjediti isključivo s međunarodnim predstavnicima, dok bi s druge strane netko želio da isključivo mi sjedimo i vidjet ćemo kako će to sve skupa završiti. Zasad se držimo ovog bilateralnog dijela – kazao je Čović. Istaknuo je kako takozvani “Fileov model” ne postoji.

– Nama danas treba izbor tri člana Predsjedništva, legitimnih predstavnika i da uključimo sve presude suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. Isto tako treba nam legitiman izbor svih klubova u Domu naroda FBiH i za to postoji jako puno rješenja koja smo ponudili. Nikakav “Fileov model” ne postoji, postoji priča i različite ideje, pa je to netko nazvao “Fileov model”, ali pričati o nečemu što ne postoji je besmisleno. Mi imamo pet-šest modela na stolu koji mogu imati slična načela ako želimo izabrati, recimo, članove Predsjedništva. Ako želimo osigurati da imamo i klasičan građanski koncept onda jednostavno trebamo dvije izborne jedinice u Federaciji i sve smo riješili – kazao je Čović.

Predsjednik HNS-a naglasio je kako političkom Sarajevu odgovara da stanje u Bosni i Hercegovini ostane ovako kakvo jest. – Odgovara im jer su uvjereni, a to i ne kriju kad govore da će dočekati naredne izbore da mogu izabrati ne samo hrvatskog člana Predsjedništva, nego i Klub Hrvata, jer je objektivno postavljen koncept tako da vi u Goraždu možete birati Hrvata bez ijednog hrvatskog glasa. To je koncept “zadrži status quo i igrat ćemo se dalje”. Oni malo ekstremniji to i vrlo jasno kažu, oni učtiviji to malo prikriju, ali mislim da su težnje slične ili iste.

Osobno mislim da bez međunarodne zajednice nije moguće donijeti promjene Izbornog zakona, ali osnovu posla, odnosno pronalazak rješenja moramo uraditi mi. Posao završetka procesa Izbornog zakona je najvitalnija politička, i ne samo politička stvar u BiH. Ona se tiče apsolutno svega i što prije shvatimo da ćemo to morati rješavati između sebe bit će nam lakše – istaknuo je Čović.

Dodao je kako je politička kriza u BiH dosegnula svoj vrhunac i da je krajnje vrijeme da iz nje izađemo. – Sustižu nas neke druge teme. Toliko toga je ispred nas i morat ćemo se trznuti, u suprotnom ćemo samo dublje tonuti i razdvajati se – kazao je Čović. (Fena)