Home Ekonomija Elektroprivreda HZ HB gradi još jednu vjetroelektranu

Elektroprivreda HZ HB gradi još jednu vjetroelektranu

571
0

 

 

U skladu s naporima za korištenjem što većega broja obnovljivih izvora energije, u Federaciji BiH trenutačno se planira nekoliko značajnih projekata koji idu u tom smjeru, a među njima je i projekt izgradnje nove vjetroelektrane u okviru Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, piše Večernji list BiH.

Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova. Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Projekt izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. – 2023. godine.

Kako Večernji List doznaje od Marije Buntić, rukovoditeljice sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, vjetroelektrana (VE) Poklečani nalazit će se u sjevernom dijelu općine Posušje oko 12 kilometara sjeverozapadno od središta općine, na širem planinskom području planine Štitar sjeveroistočno od Rakitna.

Predmetno područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza u smislu ekonomske opravdanosti, tehničkim i prostornim mogućnostima te zanemarivim ekološkim utjecajem.

Temelj za planiranje i pripremu izgradnje vjetroelektrane Poklečani su analize vjetropotencijala koje su nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na okoliš i društvo.

Podsjećamo kako je u tu svrhu JP EP HZ HB instalirao dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci. Kada je riječ o idućim koracima, u ovoj godini bit će postavljen i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na predmetnoj lokaciji.

Inače, u tekućoj, 2020. godini provedena je javna nabava za studiju vjetra VE Poklečani, a nakon procedure javnih nabava sklopljen je ugovor s tvrtkom Megajoule Adria d.o.o. iz Zagreba. Predmetna studija, kako je objašnjeno, definirat će tip i raspored vjetroagregata, dat će procjenu potencijala proizvodnje električne energije VE Poklečani te će služiti kao ulazni parametar nove studije izvodljivosti VE Poklečani kako bi se nastavilo s procedurama ishođenja dozvola.

Večernji List doznaje i kako su u tijeku pripremne aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola. Ukupna vrijednost projekta bit će poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine bit će definirana nakon provedbe javnoga nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke.

Treba naglasiti kako će realizacijom projekta VE Poklečani značajnu korist svakako imati i šira lokalna zajednica kroz financijsku korist temeljenu na koncesijskoj naknadi, izgradnji pristupnih i opskrbnih cesta te aktiviranjem lokalnih gospodarskih subjekata na poslovima izgradnje, odnosno zapošljavanju lokalnog stanovništva.

Previous articleZapivala tica sokolica,
Next articleObraćanje Marina Radišića Broćankama i Brotnjacima