Home Vijesti FERGUSON: Nema napretka u pravosuđu BiH

FERGUSON: Nema napretka u pravosuđu BiH

1252
0

Britanski veleposlanik u BiH Edvard Ferguson izjavio je da je veoma razočaran nedostatkom napretka u pravosuđu BiH, ističući da bez vladavine prava BiH nikada neće postati potpuno stabilna i prosperitetna, a strane investicije se neće povećati i građani će nastaviti napuštati zemlju.

“Mislim da glavni problem nije nedostatak novca, problem je nedostatak liderstva, osjećaja urgentnosti i volje”, ocijenio je britanski veleposlanik.

On je za “Oslođenje” rekao da postoji veliki broj ljudi u pravosudnom sektoru koji se istinski trude, ali da se oni bore protiv prevelikog političkog utjecaja, nekompetentnosti i interne korupcije.

Komentirajući poziv članova SNSD-a izaslanstvu iz Velike Britanije koja je nedavno boravilo u Sarajevu da se rješenja za BiH ne nameću sa strane, Ferguson je rekao da je glavna poruka izaslanika iz Republike Srpske bila da nema dovoljno internog dijaloga u BiH.

“Zaista vjerujem da je nedostatak komunikacije srž problema u BiH, jer bez komunikacije ne može biti ni povjerenja”, dodao je Ferguson.

On je kazao da su premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić “uradili odličnu stvar u tome što usko surađuju da bi osigurali da se reforme usklade u oba entiteta”.

“Da su drugi slijedili njihov primjer, neke od situacija su se mogle izbjeći”, kazao je Ferguson.

Britanski veleposlanik smatra da će bez povećanja trošarina BiH izgubiti značajne iznose u grantovima i niskokamatnim zaduženjima od EU, EBRD-a i drugih – sveukupno oko 500 milijuna eura.

“Bez tog novca nećete moći graditi auto-puteve koji mogu pomoći da se poboljša vaš ekonomski rast u budućnosti”, upozorio je Ferguson./HMS/

Previous articleDašak zavičaja: Vižla Iva
Next articleZidane na ljeto preuzima klupu Francuske?