Home Ekonomija Glavno vijeće HNS BiH oformilo stručni tim za izradu Demografske strategije i...

Glavno vijeće HNS BiH oformilo stručni tim za izradu Demografske strategije i revitalizacije Hrvata

391
0
SHARE

Glavno vijeće Hrvatskog Narodnog Sabora BiH je održalo svoju 16 sjednicu na kojoj su razmatrana aktualna politička pitanja, te su usvojene odluke koje se odnose na zaključke Predsjedništva HNS BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Glavno vijeće je primilo na znanje informacije o procesu razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

-Glavno vijeće daje punu podršku hrvatskim predstavnicima u ovom procesu kao i svim prijedlozima koji su u skladu s politikom i dokumentima HNS-a. Očekujemo i da naši partneri pokažu političku odgovornost i podrže promjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana BiH, kao i skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava, kao i odlukama Ustavnog suda BiH, navodi se u priopćenju sa sjednice.

Glavno vijeće je donijelo odluku o izradi Pravilnika o dodjeli priznanja Hrvatskog narodnog sabora. Za voditelja stručne skupine za pripremu nacrta pravilnika imenovan je Bariša Čolak, voditelja Odjela za ustavno-pravna pitanja.

Glavno vijeće je, temeljem zaključka Predsjedništva HNS, donijelo odluku o izradi Demografske strategije i revitalizacije Hrvata.

S ciljem praćenja izrade Strategije i njene implementacije, Glavno vijeće je oformilo Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća dr. Božom Ljubićem, te članovima vijeća voditeljima odjela: za znanost i obrazovanje, odjela za ustavno-pravna pitanja, odjela za gospodarstvo, odjela za sigurnost, odjela za prostorno planiranje, odjela za financije, odjela za kulturu, odjela za socijalna pitanja i odjela za iseljeništvo.

Glavno vijeće je oformilo i stručni tim za izradu Demografske strategije na čelu s prof. dr. sci. Mirjanom Miličević./HMS/