Home Kultura Grubeša: Jačanje vladavine prava dugoročni je prioritet za europski razvoj BiH

Grubeša: Jačanje vladavine prava dugoročni je prioritet za europski razvoj BiH

670
0

Ministarstvo pravde BiH, na čijem sam čelu bio u proteklom mandatu i ponovo imenovan na istu funkciju zalagat će se i dalje za jačanje vladavine prava u BiH, donošenje niza novih zakona, strategija, projekata, ekspertne analize bh. zakonodavstava i zakonodavstva zemalja EU. BiH je pravna država, država u kojoj kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države, kao jednog od temeljnih uvjeta pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u, ustvrdio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Jedan od većih projekata koji privodimo kraju je otvaranje i stavljanje u funkciju Zatvora na državnoj razini, koji je nakon 13 godina u mome proteklom mandatu sagrađen i stvorene su pretpostavke da bude u funkciji. Izvjesno je da će profunkcionirati na proljeće ove godine.

Mišljenja sam, da svi imenovani ministri u novom sastavu Vijeća ministara BiH imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stupanj političke težine i odgovornosti, pa stoga ne očekujem i ne vjerujem da će biti opstrukcija u radu s kojima sam se dijelom susretao u prethodnom mandatu, već naprotiv, da ćemo imati korektnu i uspješnu suradnju, naglasio je ministar pravde BiH.

Intenzivirat ćemo rad i neophodne aktivnosti na njima, kao i na novim planiranim projektima, pa ukoliko kolege ministri prepoznaju strateški značaj istih u ispunjavanju neophodnih uvjeta po europskim standardima i dobijem njihovu potrebnu potporu, vjerujem da dobri rezultati neće izostati.

Ministarstvo pravde BiH ima dugoročne strateške ciljeve koje nije moguće završiti u jednom danu. Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstantan i trajan proces, ocijenio je ministar Grubeša.

Reforma pravosuđa je bila i ostaje moj prioritet, pa ću u narednom razdoblju dati sve od sebe da ponovo pokrenemo ovo pitanje i da u što skorije vrijeme iznađemo rješenje s kojim ćemo izaći pred Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kada govorimo o Zakonu o VSTV-u, formirana je Radna skupina sastavljena od stručnjaka sa svih razina koja će analizirati postojeće rješenje, uzeti u obzir procjenu Stručne komisije te druge odgovarajuće pokazatelje i temeljem toga napraviti održiv nacrt zakona koji će u organizaciju VSTV-a unijeti točno nužne promjene, ističe ministar pravde BiH.

Kada govorimo o važnosti pravosuđa za europski razvoj BiH dugoročni prioritet je i dalje jačati i održavati nezavisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava u BiH.

BiH je usvojila Strategiju za reformu sektora pravde. Mi imamo Akcijski plan za Strategiju sektora pravde. U Strategiji za reformu sektora pravde je jasno rečeno da za sva zakonska rješenja, o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH, Tužiteljstvu BiH, treba naći način kako ih donositi, odnosno mijenjati. Dinamika, tempo, način kako će se to odvijati, moramo se mi unutar Bosne i Hercegovine dogovoriti, zaključio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Previous articleEP HZHB: Neće doći do poskupljenja struje za kućanstva.
Next articleMILJENKA KOŠTRO “NEKI TRENUTCI”