Home Ekonomija HDZ BiH i dr. Čović uvjerljivo pobjeđuju – Donosimo rezultate Istraživanja javnog...

HDZ BiH i dr. Čović uvjerljivo pobjeđuju – Donosimo rezultate Istraživanja javnog mišljenja Hrvata u Bosni i Hercegovini – Opći izbori 2018.

1383
0

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) osnovan je u studenome 2016. godine. Ideja o osnivanju Centra inicirana je od strane Odsjeka politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru, kao odgovor na društvena i politička zbivanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regije i šire. CPIFF u svoj tim okuplja znanstvenike i istraživače iz područja politologije, ali i drugih društvenih i humanističkih disciplina.

Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru u razdoblju od 25. lipnja do 1. srpnja proveo je veliko istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1.500 ispitanika hrvatske nacionalnosti (osobe starije od 18. godina). S obzirom na stupanj strukturiranosti pitanja korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Tip naselja je grad/selo.

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH na području šest županija (Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka, Herceg-Bosanska, Zeničko-dobojska i Posavska) putem telefonskog ispitivanja. Sudjelovanje u istraživanjima odbilo je 15% pozvanih ispitanika.Slikovni rezultat za dragan čović

U strukturi ispitanika 54 posto bilo je muškaraca i 46 posto žena. Od ukupnog broja 3 posto ispitanika se nije izjasnilo kojoj nacionalnosti pripadaju.

Na pitanje „namjeravate li izići na opće izbore 7. listopada ove godine“ 54,7 posto ispitanika je odgovorilo da žele izići, 21 posto da neće izići i njih 24,3 posto „ne zna“ hoće li izići na izbore u listopadu.

Na pitanje što birači smatraju „najvažnijim problemom danas u BiH i osobno za njih“, birači su istaknuli gospodarske probleme i s njima povezanu nezaposlenost, razvoj poduzetništva, rast investicija, prometnu infrastrukturu, energetski razvoj i dr.

Na drugom mjestu „zabrinutosti“ birača je demografska problematika, iseljavanje i obitelj. Također su naglasili zabrinutost za mlade.

Većina birača smatra da su od svih socijalnih skupina najbolje riješena prava branitelja, ali su naglasili da se o braniteljima i njihovim obiteljima kao i obiteljima poginulih i umrlih mora kontinuirano voditi posebna briga.

S obzirom na političko okruženje ispitanici su pokazali osjetljivost za pravno stanje u BiH. Istaknuli su važnost inzistiranja na preustroju BiH, ustavnoj i izbornoj reformi i sigurnosnoj politici. Mnogi birači jako su naglašavali sigurnosne prijetnje Bosni i Hercegovini.

Obrazovanje i kultura su također prepoznati kao važan problem Hrvata u budućnosti. Posebno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Birači traže veći senzibilitet politike spram djece s posebnim potrebama i jačanja inkluzije u nastavi.

Zdravstvo i problemi sa zdravstvom također su prepoznati kao problem na kojem se u budućnosti mora više raditi i više ulagati. Birači žele i socijalnu sigurnost posebno sigurnost najugroženijih i sigurnost umirovljenika.

Hrvati žele da se ubrzati put u Europsku uniju i NATO.

Nakon istraživanja tema i ključnih problema, istraživanje se bavilo i stranačkim i osobnim preferencijama kandidata.

„Da se danas održavaju izbori u BiH kojoj političkoj stranci bi dali svoj glas?“, bilo je jedno od pitanja ispitanicima.

HDZ BiH danas uživa najviše povjerenje hrvatskih birača. Slijedi HDZ 1990. Druge stranke zauzimaju manje povjerenja ispitanika.

Naziv stranke: Glasovi (%)
HDZ BiH 58,2 %
HDZ 1990 8,5 %
HRS 3,1 %
SDP BiH 1,6 %
HSS 1,3 %
*Ostale stranke 3,2 %
*Bez odgovora 24,1 %

Da se danas održavaju izbori u BiH, premoćno bi za hrvatskog člana Predsjedništva pobijedio dr. Dragan Čović kandidat HDZ BiH.

U trenutku istraživanja dr. Čović ima povjerenje 65 posto birača hrvatske nacionalnosti. Na drugom mjestu je kandidatkinja HDZ 1990 dr. Diana Zelenika sa 9 posto naklonjenosti birača. Na trećem mjestu je Željko Komšić sa 1,5%, Jerko Ivanković Lijanović sa 0,3%, te Boriša Falatar sa 0,2% povjerenja hrvatskih birača.

Naziv kandidata: Glasovi (%)
Dragan Čović 65,1 %
Diana Zelenika 9,0 %
Željko Komšić 1,5 %
Jerko Ivanković-Lijanović 0,3 %
Boriša Falatar 0,2 %
*Bez odgovora 23,9 %

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta najavio je i nova istraživanja u kojima će pratiti ključne probleme društva s naglaskom na stajališta Hrvata u BiH kao i stranačke i preferencije kandidata.

(cpiff.sve-mo.ba)

Previous articleIzaslanstvo HDZ-a BiH predalo kandidacijske liste Središnjem izbornom povjerenstvu
Next articleKandidati s liste HDZ-a BiH i koalicije stranaka HNS-a