Home BIH . Izaslanstvo Prvih dragovoljaca HVO- Domovinskog rata 91-95 je posjetilo...

. Izaslanstvo Prvih dragovoljaca HVO- Domovinskog rata 91-95 je posjetilo Hercegbosansku županiju i Predsjednika Vlade Županije Ivana Vukadina.

580
0
Pandemija svakodnevno ubire svoje žrtve, ali život ide dalje, moramo se prilagoditi, te uz poštivanje epidemioloških mjera raditi, jedni drugima pomagati. Zadaća Prvih dragovoljaca Domovinskog rata 91 95 je sveobuhvatna, ali u rizičnim uvjetima suvremene kuge, dužni smo “održati žar ognjišta” do boljih vremena. Najbolji i zasigurno učinkovit način je posjeta, komunikacija, uvažavanje i povezivanje svakog legalnog i legitimnog zastupnika vertikalne i horizontalne vlasti hrvatskoga naroda u BiH.
Vođeni idejom snage zajedništva kao jedinog ispravnog političkog puta posjećujemo dužnosnike, učvršćujemo mrežu suradnje, upozoravamo, zagovaramo prije svega istinu o Domovinskoj povijesti. Poučeni iskustvima iz “montirane” povijesti trudimo se svaku neistinu pravovremeno svladati istinom uz argumentiranu komunikaciju različitosti i uvažavanja. Prvi dragovoljci i branitelji poštuju slobodu izbora i izbornu volju hrvatskog naroda koja se štiti i prezentira u okviru Hrvatskog narodnog Sabora.
U tom duhu je i posjeta Izaslanstva Prvih dragovoljaca Domovinskog rata 91-95 Predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije gospodinu Ivanu Vukadinu.
Prvi dragovoljci su i sljedbenici vječne borbe hrvatskih sinova za političku i svaku jednakopravnost hrvatskog naroda sa drugim narodima, počev od komunističkog sustava pa do današnje realnosti u Bosni i Hercegovini. U našoj  tužnoj povijesti je vječna borba i samoobrana od ostvarenje stare narodne  mudroslovice ” dva bez duše, treći bez glave”
Prvi dragovoljci i branitelji su  “otvorili vrata” svim potomcima sinova povijesti radi čvrstog i dubokog korijena iz kojeg crpimo snagu za život i identitet svojih naraštaja. Primjer slavne obitelji i žrtve za Domovinu je obitelj Petra Miloša i njegova dva sina Tvrtko i Davor. Prvi dragovoljci surađuju sa Udrugom Hrvatska žena, koja crpi korijen iz 1921 godine, a obnovljena je 2000 te godine. Vođeni spoznajom kako korijen definira plod, pokušavamo ih umrežiti u snagu povijesne istine i povjerenja.  Prvi dragovoljci  posebno ističu doprinos dužnosnica/ka koji su spoznali  važnost i cilj našeg djelovanja kao Udruženja.  Ne zaboravljamo “snagu pozicije koja nas vrati u život” i bude poveznica u ključnom trenutku.
Izaslanstvo Prvih dragovoljaca  u svojoj prvoj službenoj posjeti (srpanj/2018.godine) prezentira jasan cilj (jednaka prava Prvih dragovoljaca HVO i  Armije Patriotska lige) a primila ih je Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine Ljilja Zovko i  izaslanica Zdenka Džambas, a nakon prijema smo zajedno svi posjetili  Ministricu obrane BiH Marinu Pendeš. Zahvaljujući savršenoj suradnji i odlično organiziranom prijemu na državnoj razini zakonodavne i izvršne vlasti u BiH sveukupna javnost je upoznata sa našim ciljevima. Velika tuga je što nas je tako rano napustio naš general dr. Ivan Bagarić, koji je imao veoma veliko iskustvo i doprinos u zakonodavnoj vlasti prije Domovinskog rata a tom prigodom je prezentirao cjelokupnu situaciju. Također važnu ulogu je imao voditelj izaslanstva  i Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je u potpunosti podržao Zahtjev Prvih dragovoljaca. Prva posjeta Izaslanstva je primjer uspješne potpore i snage zajedništva u punom smislu.
Upravo danas je nastavak  posjete Izaslanstva, koju je prepoznao  Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije gospodin Ivan Vukadin. Izaslanstvo je predvodio Prvi izabrani ratni zapovjednik HVO Domovinskog rata 91-95  Mladen Ljubić Vajta i  Načelnik za posebne namjene specijalne policije Ivan  Nenadić Nidža, te Dalibor Miloš  unuk pok Petra Miloša, predsjednika Počasnog blajburškog voda i utemeljitelja  izgradnje Spomen obilježja na Bleiburškom polju, i sin pok Davora Miloša, a nećak heroja Domovinskog rata, pok Tvrtka Miloša, koji je poginuo na ratištu Mostaru (Merdžan glava) a bio i osuđen na smrt za pokušaj atentata na Tita (preinačeno u doživotnu)
Izaslanstvo Prvih dragovoljaca je u zahvalu  domaćinu, Predsjedniku Vukadinu uručilo Zahvalnicu i sat sa znakom Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne Široki Brijeg koja je utemeljena 19.7. 1991. god.Predsjednik se zahvalio i iskazao punu potporu u radu i  promicanju istine o Domovinskoj povijesti  kao i u zahtjevanju jednakih prava  Prvih  dragovoljaca HVO sa Prvim dragovoljcima Armije BiH.  Tom prigodom je Mladen Ljubić Vajta kazao kako su prvi sukobi u  Domovinskom ratu bili upravo u Hercegbosanskoj županiji u selu Unište općina Bosansko Grahovo (od 26.O8 do 28.08 1991) kada su prvi Hrvati protjerani sa svojih ognjišta, a kojom prigodom su prvi u pomoć pritekli Livnjaci i Stjepan Božić (kandidat za do gradonačelnika Splita)

Stjepan Božić “objašnjava kako se to radilo”

koji su izvlačili ljude preko Dinare a Prva dragovoljačka postrojba Poskoci je zauzela komunikaciju puta prema Grudama i Posušju. Pravi primjer snage zajedništva i važnosti Hrvatskog narodnog Sabora kao okvira koji veže, spaja i snagu daje u budućim bitkama za stolom.
Previous articleTrideseta obljetnica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu kod Širokog Brijega
Next articleRTV HB | Okrugli stol u povodu 30 . obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Pologu