Home Kultura Izbori u HDZ-u 15. ožujka! Protiv Plenkovića će biti dva ozbiljna kandidata

Izbori u HDZ-u 15. ožujka! Protiv Plenkovića će biti dva ozbiljna kandidata

539
0
SHARE

zbori za novo vodstvo HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izbori će biti raspisani 7. veljače.


– Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedan član, jedan glas. Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti 5% potpisa članova stranke, a potpredsjednici 3% glasova, rekao je Jandroković.

Naveo je kako na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima.

– Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog procesa izbora, prvi puta u povijesti HDZ-a izravno biramo s više kandidata i predsjednika i zamjenika i potpredsjednike, dakle bit će vrlo zanimljivo. Što se mene tiče kao glavnog tajnika na meni je da osiguram da taj proces bude transparentan i demokratski, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

O procesu izbora u HDZ-u govorila je Sunčana Glavak, članica predsjedništva stranke i savjetnica predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te eurozastupnica.

Na pitanje koliko je bitno da procesi budu otvoreni, transparentni Glavak je rekla da je to govorio i predsjednik stranke Andrej Plenković.

–  O tome je govorio prvo na sjednici predsjedništva, a potom i na sjednici Nacionalnog vijeća i aktualni i budući predsjednik HDZ-a, uvjerena sam, Andrej Plenković, da procesi moraju biti demokratski i transparentni. Glavno tajništvo dobit će zadatak za provođenje procesa unutarstranačkih izbora i da sve stranačke prostorije i sva infrastruktura bude pod jednakim uvjetima dostupna apsolutno svima, rekla je.

– Po prvi puta HDZ birat će po principu jedan član jedan glas. Izborni procesi trebali bi početi 7. veljače i završiti 16. svibnja, a 15. ožujka bit će prvi krug, a ako bude potrebe drugi krug 22. ožujka, za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika. Ranije smo imali šest, a izmjenom statuta bit će po novim pravilima četiri potpredsjednika stranke, dodala je.

– Svima je u interesu, zajednički je cilj, da HDZ nakon unutarstranačkih izbora bude jedinstven, da svi zajedno izađemo na parlamentarne izbore i uvjerena sam u još jedan četverogodišnji mandat još snažnijeg HDZ-a, naglasila je Glavak.

Dodala je da se trenutačno barata s brojkom od 208.000 do 210.000 članova HDZ-a te će za predsjednika stranke biti potrebno prikupiti oko 10.400 potpisa.

– Razgovarali smo o tzv. ženskoj kvoti, međutim vidjet ćemo koliko će biti prostora, što ćemo se dogovoriti jer o tome treba malo promisliti. Naravno, da svaki član HDZ-a, bez obzira na svoj spol ima pravi birati i biti biran, istaknuti kandidaturu, a o tome, kao što sam rekla, bit će još riječi, rekla je Glavak.

Domagoj Ivan Milošević, za kojega se očekuje  da će se kandidirati za šefa HDZ-a Zagreba, uoči sastanaka kazao je kako je on uvijek za “promjene koje dovode do puno bolje pozicije”.

– Mislim da će na izborima u HDZ-u pobijediti onaj kandidat koji umjesto svoga ega ponudi momčad i jasnu viziju i program za sljedećih 10 godina, dodao je.

Na pitanje je li to Andrej Plenković ili Davor Ivo Stier rekao je kako je na sva pitanja malo prije sve rekao.

– Karlo Ressler nije izdao ni Plenkovića ni sebe. On je mlad čovjek, u HDZ-u vlada demokracija i on je u skladu s tim izrazio svoje mišljenje, rekao je Vladimir Šeks.

– Ponavljam, izjava nije bila najsretnija i najspretnija jer je iz cijelog konteksta su se nadogradile različite priče, dodao je Šeks.

– Ja sam već dosad rekao da ću se kandidirati za jednu od pozicija, za koju to ću još odlučiti. Nastojao sam dosad biti realan političar i nadam se da ću i sada realno procijeniti i da ću za funkciju za koju se kandidiram dobiti povjerenje članstva, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

– Svatko od njih odlučuje o mogućoj podršci članova HDZ-a. na njima je da uvjere članove HDZ-a da zavrjeđuju voditi jednu ovakvu stranku i imaju li potencijala osigurati pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima, rekao je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava već se izjasnio da će se kandidirati za zamjenika predsjednika, a trojac Kovač-Stier-Penava u subotu  bi trebao najaviti kandidaturu i izborni program.

Osim aktualnog predsjednika Andreja Plekovića i Mire Kvača, treći kandidat za šefa HDZ-a, kako nam je u petak potvđeno, bit će Tomislav Karamarko.

Rojsovu kandidaturu, iako najavljenu u medijima, treba shvatiti kao njegov medijski šou i ništa više.

M.Marković/Foto:hrt