Home Ekonomija Izraelci razvili novu bateriju za električne automobile, napuni se za pet minuta

Izraelci razvili novu bateriju za električne automobile, napuni se za pet minuta

512
0

Od praznih do punih baterija električnog automobila za samo pet minuta – izraelska tvrtka razvila je tehnologiju koja bi mogla eliminirati tjeskobu povezanu s malom kilometražom koju s jednim punjenjem mogu prijeći električna vozila.

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvu generaciju litij-ionske baterije koja se po vremenu punjenja može natjecati s punjenjem standardnih vozila na benzinskim stanicama.

“Mijenjamo čitavo iskustvo za vozače, problem tjeskobe zbog dosega… i činjenice da možete zastati na autoputu bez pogona”, kaže utemeljitelj StoreDota Doron Myersdorf.

Testiraju se prototipovi

Inovacija bi mogla spasiti sate potrebne za punjenje električnog automobila, kazao je.

U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova.

Njegova tvrtka sa sjedištem u Herzliyi blizu Tel Aviva ima potporu četiri ključna ulagača – njemačkog Daimlera, British Petroleuma, Samsunga i TDK.

Myersdorf, koji je tvrtku osnovao 2012., testirao je baterije na telefonima, dronovima, skuterima prije nego što se posvetio velikom zalogaju – električnim vozilima.

“Željeli smo pokazati da možete uzeti litij-ionsku bateriju, zamijeniti neke sastavnice i potom je napuniti za pet minuta.” Zamijenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi silikonom.

“Tu fantastičnu inovaciju litij-ionske baterije podigli smo do ekstremno brzih sposobnosti punjenja”, dodao je.

Problem recikliranja baterija

Električna vozila još su uvijek skupa i u 2019. predstavljala su tek 2.6 posto globalno prodanih automobila, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Po Myersdorfu, što se svijet brže prebaci na električna vozila, to bolje jer vjeruje da će to imati ogroman utjecaj na planet.

No recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vijek od 3000 do 3500 punjenja.

“Moramo uspostaviti sustav recikliranja, a to se tek radi”, kaže Eric Esperance, analitičar u konzultantskoj tvrtki Roland Berger./HMS/

Previous articleRAMSKA MAJKA SVAKOG DANA PLAČE
Next articleBACANJE KUGLE Mihaljević nakon ozljede do europske medalje