Home Ostalo Izvrstan nastup Ivanke Barić na 11. Hrvatskom Narodnom Saboru u Mostaru

Izvrstan nastup Ivanke Barić na 11. Hrvatskom Narodnom Saboru u Mostaru

274
0
“Poštovano predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora
Dame i gospodo sabornici sa svih razina vlasti, cijenjeni gosti…
Sve vas srdačno pozdravljam u ime Hrvatske kršćanske demokratske unije Bosne i Hercegovine i u nekoliko rečenica ću vam iznijeti naš stav o prezentiranim dokumentima i aktualnim političkim događanjima u našoj domovini.
Drago mi je da ovaj put mogu započeti u nešto pozitivnijem tonu.
Osim toga što smo zajedništvom postigli dobar izborni rezultat,
što su se u rekordnom roku postigli dogovori oko formiranja vlasti na svim razinama (i u skoro svim dijelovima),
važno je primijetiti da je ovo prvi Sabor, a 11. je po redu, čija Deklaracija ima programski karakter.
Na prethodnih 10 zasjedanja HNS-a, od kojih je posljednje bilo izvanredno, jer su to okolnosti zahtijevale, usvajale su se Deklaracije koje su imale uglavnom deklarativni karakter. –

HKDU BiH – moj govor na 11. Saboru hrvatskog naroda u BiH

Deklarirali smo i isticali šta želimo, odnosno tražili smo osnovna prava, poštivanje Ustava BiH, poštivanje Ustavom zajamčenog statusa Hrvatskog naroda u BiH.
Dakle ova Deklaracija pored deklarativnog ima dominantno programski karakter, što predstavlja veliki iskorak naprijed.
Ne bih se vraćala prošlost, svima vam je jasno u kakvim političkim uvjetima su se održavali prethodni Sabori, koliko se nastojalo dekonstituirati hrvatski narod, prvenstveno od strane političkog Sarajeva, kao i djelovanjima bivših Visokih predstavnika i ostalih međunarodnih čimbenika, protivno Ustavu BiH i međunarodnim mirovnim sporazumima, a što je najviše boljelo i tadašnji politički vrh Republike Hrvatske je to glasno podržavao.
No, žilav smo mi narod, najjači i ujedinjen, kad je najteže, što smo pokazali zajedništvom unutar HNS-a na prethodnim Općim izborima, gdje rezultat nije izostao.
Ne želim ovdje isticati ničije posebne zasluge, ali pošteno je zahvaliti i odati priznanje i domaćim i međunarodnim dužnosnicima, koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli učvršćivanju ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH. Nismo još postigli trajnu zaštitu i garant za izbor svojih legitimnih predstavnika u budućnosti, još je puno posla pred odgovornima, ali značajna relaksacija se vidi i kroz ovu Deklaraciju, koja ima  puno više programskog teksta nego li svih prethodnih deset.
Napravljen je značajan iskorak iz začaranog kruga, u kojem se godinama vrtimo.  Stvoreni su preduvjeti za konačno se baviti konkretnim mjerama za rješavanje nagomilanih socijalnih, gospodarskih, demografskih, kulturnih i svih drugih problema. Stvoreni su preduvjeti i tek sad treba ozbiljno raditi i preduvjete pretvoriti u opći napredak.
Uzrok velikih problema u ovoj državi predstavlja korupcija i nepotizam.
To su termini protiv kojih su jasno usmjerene i odredbe ove Deklaracije i iskreno se nadam da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, već obvezna smjernica za djelovanje svima u vlasti. Ovi termini su, na žalost, pustili duboke korijene u našem društvu i neće ih biti lako iščupati, ali morat ćemo ako iskreno želimo napredak i ekonomsku stabilnost države.
Svi kadrovi se moraju birati na principu stručnosti i kompetencija, a mi u HKDU BiH mislimo da je eliminatoran preduvjet trebao biti, dokazana moralnost i domoljublje, jer ovaj ozbiljan, državotvoran posao predstavlja, u nogometnom žargonu, presudnu utakmicu za plasman u EU ligu, koju uspješno može odigrati samo najbolji tim koji imamo.
Iskoristimo ovu priliku i odgovornim kadroviranjem dokažimo da nam je domovina, njen razvoj i ekonomska stabilnost, te europski put, ispred uskih osobnih i stranačkih interesa.
Upravo pojmovi nepotizma i korupcije su u najvećoj mjeri bili razlog nezadovoljstva i razočarenja velikog broja mladih ljudi, koji su u tuđini, potražili nove radne sredine, gdje ih se zapošljava isključivo po stručnosti.
Spontano sam došla do drugog važnog dokumenta, pod nazivom Demografska strategija Hrvata u BiH. Ovo je dokument čija je široka implementacija prijeko potrebna, rekla bih, slamka spasa.
Najbolnija tema nam je odlazak mladih, najčešće mladih obitelji, ali i cijelih obitelji u zrelim godinama…radi djece kažu!
Mi demokršćani smatramo da  ovaj izgovor –radi djece – ne stoji i da je upravo u interesu djece ostati ovdje, jer ih je puno lakše dobro odgojiti u našoj, svjetonazorski zdravoj sredini.
Mladost iz našeg hrvatskog naroda, na sreću ili na žalost, ima posebne pogodnosti za odlazak, punopravni su građani Europske unije, sa priznatim diplomama sa našeg Sveučilišta. Ne možemo njima zamjeriti što traže bolje, to je prirodno, ali možemo sebi zamjeriti što im nismo stvorili i ponudili bolje egzistencijalne uvjete u svojoj domovini.
U ovoj Demografskoj osnovi su detaljno obrađeni svi statistički podaci o kretanjima hrvatskog naroda u BiH, te je sagledano stvarno brojno stanje Hrvata u BiH. Neću iznositi brojke, ali ću reći da su veoma porazne.
No šta je – tu je, imamo velik problem i moramo ga pokušati riješiti, pa su u tom smislu i autori ovog vrijednog i važnog dokumenta dali smjernice za konkretno djelovanje na svim razinama izvršne vlasti, od općina, županija do viših razina, koje trebaju u svojim proračunima, ove smjernice prioritetno prepoznati. Ne može se očekivati veliki rezultat u kratkom roku, ali zasigurno u nekom vremenskom odmaku, mladi će prepoznati ispruženu ruku i rado ostati u svojoj domovini, ako im se ponude bolji egzistencijalni uvjeti.
U svakom slučaju ovo je potreban, važan i kvalitetan dokument, iskreno zahvaljujem autorima na iznimnom trudu i radu.
No, nije samo iseljavanje uzrok naše malobrojnosti, već i slab natalitet, pa bih kao predstavnica demokršćanske opcije, na ovu temu ohrabrila sve mlade parove da se ne boje otvorenosti životu i da ne gledaju na novog člana obitelji kao trošak, već upravo suprotno, kao veliko bogatstvo  i blagoslov!
Bog će se sigurno pobrinuti za svako svoje stvorenje, možda i kroz smjernice ovog dokumenta, a vama i svima nama, će biti neizmjerna radost i veliki dobitak, svako novo dijete.
I zadnji dokument na koji bih se osvrnula je Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora u BiH.
Ovaj pravilnik nam je predstavljen na Predsjedništvu HNS-a i moram priznati da, budući da nam tekst nije unaprijed dostavljen, nisam najbolje shvatila smisao i pravnu težinu ovog Pravilnika. Sami termini odlikovanja i priznanja, mene asociraju na branitelje, pa kako bih razjasnila ovu temu i ispravno je mogla prezentirati svojim tijelima stranke, postavit ću par pitanja:
Koji je cilj i svrha ovog Pravilnika?
Je li ovo samo deklarativno priznanje određenih zasluga ili odličja prati i financijska naknada?
Koji su kriteriji za određivanje kandidata za odličja po ovom Pravilniku?
Koja je ciljana skupina i odnosi li se ovaj Pravilnik i na braniteljsku populaciju?
Generalno mislim  da je ovaj pravilnik malo preuranjeno stavljen na izjašnjavanje, jer da sam imala priliku pročitati radnu verziju teksta, dati svoje sugestije, postaviti na vrijeme ova pitanja, sigurno bih dobila potrebne odgovore i mogla bih se izjasniti o Pravilniku.
Nakon rasprave na tijelima stranke, odlučili smo po ovom pitanju ostati suzdržani iz navedenih razloga.
Međutim kad sam već spomenula branitelje, želim naglasiti da je HKDU BiH  posebno senzibilna prema ovoj populaciji. To su naši heroji, od najmanjeg do najvećeg, koji su svoju mladost, dijelove tijela i živote dali za  slobodu koju svi uživamo. Svi oni bi trebali nositi odličja, koja će im osigurati dostojanstven život. Na žalost svakodnevno smo svjedoci tužnih životnih priča branitelja koji nisu nikako ili adekvatno regulirali svoja braniteljska prava. Razočarani su jer nemaju posla, jer se neko drugi kiti njihovim odličjem, jer ih se naziva UZP, jer proračunom nisu izjednačeni sa pripadnicima Armije BiH…jer vide nepravdu!
Ovo je jako široka, duboka i bolna tema, koja zahtijeva detaljnu analizu, preispitivanje stanja i posebnu raspravu na tijelima HNS-a,  na tematskim okruglim stolovima, na javnim raspravama i sl., koje će polučiti konkretne mjere i zadatke za naše političke dužnosnike u cilju vraćanja dostojanstva svim sudionicima Domovinskog rata.
Na vrijeme, dok još imamo živih svjedoka, ispravimo sve nepravde i ne dozvolimo da sami pišemo iskrivljenu povijest, dužni smo, svojim postupcima, svjedočiti pravu istinu i prenositi je budućim naraštajima, radi onih kojima smo maločas vijence položili.
S nadom da ćemo imati dovoljno samokritičnosti, poniznosti i hrabrosti, ispraviti sve učinjene krive korake, po ovom i svim drugim pitanjima i čista obraza, ponosno graditi perspektivniju domovinu, temeljenu na istini i demokršćanskim vrijednostima, koja će odlučnije i brže krenuti Europskim putem i koja će biti poželjna za življenje budućih generacija,
sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na pozornosti!”
Previous articleU novoizabranom Predsjedništvu HNS BiH predsjednici i predstavnici 14 hrvatskih političkih stranaka
Next articleJagoda Savic…K`d dusa zgasne 35