Home Ekonomija JAČA UNUTARSTRANAČKI POZICIJU Izetbegović će kočiti formiranje Vijeća ministara do kongresa SDA

JAČA UNUTARSTRANAČKI POZICIJU Izetbegović će kočiti formiranje Vijeća ministara do kongresa SDA

698
0
SHARE

Vijeće ministara neće biti formirano sve dok ne bude održan kongres SDA polovinom rujna i ovo je jasan cilj predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Izvori ovog lista rekli su da Izetbegović, kako bi dobio podršku članstva SDA, ne želi da se Vijeće ministara formira, jer mu je potrebna politička tenzija sa Srbima i Hrvatima da bi sebi podigao rejting u tvrdoj struji u stranci, prenosi Srna.

“Sve izjave koje Izetbegović plasira u posljednje vrijeme idu u pravcu jačanja njegovog položaja u SDA, a koji je veoma uzdrman zbog mnogih afera koje se pripisuju članovima SDA u Federaciji BiH”, naveli su ovi izvori.

I posljednji napadi koje je Izetbegović uputio prema predsjednicima SNSD-a Miloradu Dodiku i HDZ-a BiH Draganu Čoviću nakon sjednice Glavnog odbora SDA proteklog vikenda, kada ih je optužio za blokadu formiranja i Vijeća ministara i vlasti u FBiH, samo su još jedna potvrda plana Izetbegovića u vezi s borbom za fotelju predsjednika SDA, kao i planom da pridobije što više ruku na kongresu, pišu “Novosti”.

List podsjeća da je Izetbegović potvrdio medijima u FBiH da će biti kandidat za predsjednika SDA.

“Imam namjeru ostati na čelu SDA još jedan mandat, i vjerujem da ću biti podržan od članstva”, poručio je on.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za “Novosti” da je sada već definitivno poznato da su Bakiru Izetbegoviću ove godine najbitniji unutarstranački izbori u SDA, a ne formiranje Vijeća ministara.

“Očigledno je Izetbegović stavio uskostranačke interese SDA ispred Vijeća ministara. Jedini njegov cilj je ostati na čelu SDA. Pogotovo mu je to bitno sada jer je SDA prošle godine napustio značajan broj visokih dužnosnika koji se nisu slagali s politikom Izetbegovića. On spašava svoju političku karijeru pobjedom na unutarstranačkim izborima”, naveo je Kovačević.

On je dodao da je zbog ovakve samovolje čitava BiH zatočenik politike Izetbegovića i SDA.

“Zbog blokade formiranja Vijeća ministara ne mogu biti realizirani ni mnogi projekti koji su značajni za Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je stav SNSD-a da je krajnje vrijeme da se izborni pobjednici i oni koji nose izborni legitimitet iz Republike Srpske i FBiH i iz konstitutivnih naroda u BiH okupe za istim stolom i dođu do konsenzusa./