Home Kultura Kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Krišto i predsjednik HDZ-a BiH...

Kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Krišto i predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović nazočili devetoj Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH u Tomislavgradu

395
0

U Tomislavgradu je održana deveta Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira ovaj događaj koji privlači pozornost javnosti u BiH i Hrvatskoj.

Manifestacija se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Ovogodišnjoj devetoj Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji nazočio je predsjednik dr. Dragan Čović te kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, uz izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora svih razina izvršne i zakonodavne vlasti.

„Srdačno vas sve pozdravljam, posebno mlade dame, djevojke u narodnim nošnjama zbog kojih smo se mi večeras ovdje i okupili“, započela je svoje obraćanje Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. „Tradicija i tradicijska kultura su neprocjenjivo blago naroda. Kako to neprocjenjivo blago sačuvati od zaborava na najbolji način pokazujemo ovdje večeras organiziranjem ovakvih manifestacija. Uz ovu tradicijsku nošnju i ovu manifestaciju, uz vjeru, kulturu i jezik koji smo čuli večeras ovdje uistinu doprinosimo očuvanju i osnaživanju našeg identiteta hrvatskog naroda, kako u domovini tako i izvan nje. Čestitam organizatorima ove manifestacije, našem ocu Zvonki, Udruzi Stećak, Hrvatskoj matici iseljenika, ali da bi takva jedna manifestaciju uspjela, čuli smo večeras ovdje, čestitam i pozdravljam potporu odnosno pokroviteljstvao ove manifestacije koja ide od lokalne razine, našeg načelnika, kojemu čestitam kao domaćinu, do svih razina vlasti u BiH, posebno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganu Čoviću. I na ovaj način šaljemo poruku da baštinimo tradiciju i kulturu te obvičaje i identitet hrvatskog naroda u kontekstu i najvažnijeg pitanja prava i položaja te pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“, naglasila je Krišto.

„Čekajući izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske svim djevojkama od srca čestitam“, poručila je na kraju kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, koja je dodjelila nagradu prvoj pratilji.

Drina Jelena Dujmić iz Kanade pobjednica je ovogodišnje Revije tradicijske odjeće pri izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH te joj je predsjednik Čović dodijelio nagradu.

U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 20 djevojaka iz 19 zemalja.

Završna večer cjelokupne manifestacije održala se na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Na njoj su djevojke predstavile tradicijske nošnje i nakit pred ocjenjivačkim sudom i gostima.

Cilj izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta, u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Previous articleZagreb: Krišto na sastanku s Plenkovićem i Grlićem Radmanom
Next articleTjedni komentar …..”Osoba iza zavjese, koja sve priprema je naša kraljica Dražena Tokić.