Home Scena Karolinin drugi nestanak

Karolinin drugi nestanak

1120
0

Prošlog petka u HTV-ovoj emsiji “Dobro jutro, Hrvatska” nije se pojavila sa svojim komentarima tiska Karolina Vidović Krišto niti su je potpisali kao urednicu emisije. Nekoliko je portala uputilo pisane upite HTV-u, ali odgovore nisu dobili.

Uostalom, zna se da je, nadajmo se privremeni, Karolinin nestanak s ekrana uslijedilo nakon senjske bure podignute zbog Igora Vukića i njegova gostovanja u njezinoj emisiji, a u povodu knjige “Radni logor Jasenovac”. Tko bi uostalom to mogao objasniti na razuman i profesionalan način?

Bizaran je slučaj da se zbog jedne knjige koja nije zabranjena i jednoga gosta koji je posumnjao u neke istine u koje se ne smije sumnjati (a bio je pozvan i zagovornik tih istina) smjenjuje urednik emisije.

>>Predsjednik stranke koju je osnovao Goran Hadžić upravlja Hrvatskom – i njezinom državnom televizijom

Karolina je, da podsjetimo, po drugi put suspendirana. Prvi put nakon što je (kritički) ustvrdila kako se kurikul zdravstvenog (spolnog) odgoja temelji na radovima jednog američkog autora, inače samodeklariranog pedofili, što se očito kosilo s nekim naprednim shvaćanjima.

Duga je povijest cenzuriranja na našem javnom RTV servisu. Pokojni je Ivan Tomić, nekad najpopularniji športski radijski reporter, suspendiran nakon što je obranu Dinamova gola u utakmici protiv Zvezde usporedio s obranom Sigeta. I tako svaki put kad bi nešto ‘izvalio’ u sličnom stilu.

Nada Prkačin, novinarka najbolje TV emisije “TV kalendar”, dobila je otkaz zbog nepoćudnih priloga te zbog filmova o Gotovini.

HRT je (a specijalno televizija) produžena ruka svake vlasti s naglašenom autocenzurom. Često je papskiji od pape. Cenzuriraju se, kako nekad, tako i danas, čak i vijesti. Na primjer, predsjednica je države u Bruxellesu kazala kako EU ima koristi od Hrvatske, ali za sada ne i obrnuto.

>>Hrvatski svjetski kongres traži sankcioniranje onih koji pokušavaju uvesti cenzuru na HRT-u

Ali da biste to čuli, morali ste prevrnuti kanal. Zato, međutim, kamere i reporteri u Jaruzalemu, na nekoj bezveznoj konferenciji u stopu prate ministra Davora Božinovića. Ima jedna modra rijeka, o premijeru i ne sanjaj.

Glede gostovanja Igora Vukića najprije se ogradio HTV, onda je reagirala Javna ustanova Spomen-područja Jasenovac koja inače uporno šuti na sve dokazane falsifikate o imenima i broju žrtava stradalih u ustaškom logoru.

Programsko je vijeće sazvalo hitnu sjednicu reagirajući u tipičnoj maniri bivših komiteta. I čak su iste kvalifikacije: sukob s društvenim shvaćanjima (Vlaho Bogišić), porast kleronacionalizma (Ivica Maštruko), rehabilitacija ustaštva (Saša Milošević) itd.

S HTV-a su se znale čuti neke druge „neprimjerene“ tvrdnje; kako nije bilo agresije na Hrvatsku, kako je Bleiburg bio pravedna i ne masovna odmazda, kako je Hrvatska nastala na zločinu i slično, ali nitko zbog toga nije suspendiran. Ovaj se slučaj zacijelo neće naći ni u jednom izvješću o stanju novinarskih sloboda.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Previous articleVUKIĆ: Prsten će nastojati promicati hrvatsko zajedništvo kroz harmoniju djelovanja
Next articleOdbor za branitelje HDZ-a BiH i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputili neupitnu potporu dr. Draganu Čoviću