Home BIH KOŽUL: SDP preko konstitutivnosti Srba u županijama baca prašinu u oči bh....

KOŽUL: SDP preko konstitutivnosti Srba u županijama baca prašinu u oči bh. javnostima

1247
0

Inicijativa SDP-a koju je jučer usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH a  kojom se vlasti četiri županije u Federaciji BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba, najobičnije je bacanje prašine u oči bh. javnostima, rekao je za Dnevnik.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul (HDZ BiH).

Zastupnički dom je pozvao nadležne organe Hercegovačko-neretvanske, Herceg-bosanske, Zapadno-hercegovačke i Posavske županije da, najkasnije u roku od 30 dana, izmijene i dopune ustave s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u ustavima županija, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskoj jezika, te latinice i ćirilice. Protiv inicijative su bili zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

Kožul je za Dnevnik.ba izjavio kako je riječ o neiskrenoj inicijativi koja zloupotrebljava pojam konstitutivnosti naroda, te da je zbog toga glasovao protiv nje.

„Protiv te inicijative je bio i SNSD, dakle srpski politički predstavnici. Prepoznato je da to nije iskrena inicijativa. Takve stvari iz SDP-a redovito plasiraju kako bi zamaglili prave probleme u BiH i kako bi pozornost skrenuli na nešto što je važno, ali ne i najvažnije, i što se treba riješiti u normalnoj proceduri“, rekao je Kožul.

Upitao se i koliko je važno da se sada raspravlja o konstitutivnosti Srba u Zapadno-hercegovačkoj županiji, gdje Srbi uopće i ne žive, niti su ranije živjeli?

„Daleko je važnije to raditi u Sarajevu, gdje Srba danas nema, a bilo ih je. Riječ je o materiji  o kojoj treba razgovarati, no županije koje se spominju na najbolji način provode principe konstitutivnosti Srba. Recimo, u Hercegbosanskoj županiji imamo tri srpska ministra“, podsjetio je.

Kaže kako ne misli da je riječ o još jednom predizbornom triku SDP-a, makar to dijelom jest, nego je riječ o redovitoj aktivnosti SDP-a.

„Oni u kontinuitetu bacaju prašinu javnostima u oči. U trenutku kad imamo gorući problem neprovedbe presude Ustavnoga suda BiH zbog čega danas nitko ne zna kako provesti izborne rezultate, oni plasiraju ovu priču. Zbog toga mi nismo glasovali za tu inicijativu. Mi nismo protiv konstitutivnosti Srba na prostoru cijele BiH, nego smo protiv zloupotrebe te konstitutivnosti“, precizirao je Kožul.

SDP i druge bošnjačke stranke, dodao je, ovime pokušavaju prikazati kako su politički predstavnici Hrvata licemjerni u svojim zahtjevima, odnosno da su protiv konstitutivnosti naroda na područjima i razinama vlasti na kojima imaju većinu.

„To je rečeno i u raspravama u parlamentu, pa je govoreno kako Hrvati imaju dvostruka mjerila. Posebno je zanimljivo bilo čuti gospodina Bećirovića koji je rekao da se on brine za prava Bošnjaka i Srba, a kasnije će se pozabaviti i pravima Hrvata. Radi se, dakle, o uobičajenoj taktici zamjene teza. Time se SDP često koristi“, izjavio je Kožul.

Podsjećamo kako je prije nekoliko mjeseci otvorena priča konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, a evo sada je proširena i na ostale četiri županije u kojima dominantno žive Hrvati.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba Srba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH rekao je sarajevskim medijima kako SNSD jest za konstitutivnost Srba u FBiH, no ne kroz inicijative “provokatora i političkog manipulanta” Denisa Bećirovića, SDP-ovca koji je pokrenuo ovu inicijativu.

„SNSD će pozdraviti i podržati svaku odluku federalnih i županijskih vlasti kojom se Srbima omogućava konstitutivnost i puna ustavna ravnopravnost u županijama u kojima im to ustavima nije omogućeno. Mi to godinama tražimo i od Bećirovićevog SDP-a, i od SDA i od svih drugih stranaka koje su bile na vlasti u FBiH, a koje su se sada, u ovoj izbornoj godini, sjetile da podrže Bećirovićevu inicijativu. Sramota je da to nisu učinile sve ove godine”, izjavio je Košarac.

Pojasnio je i kako SNSD nikada neće pristati na stavljanje Parlamenta BiH u bilo kakvu nadređenu poziciju organima vlasti u entitetima i županijama, a upravo je to bila jedna od loših namjera Bećirovićeve inicijative.

„Druga loša namjera Bećirovića bila je da se kroz ovu inicijativu provuče teza o ustavnoj ravnopravnosti srpskog i takozvanog bosanskog jezika, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Poznato je da mi ne sporimo pravo bošnjačkom narodu da ima svoj jezik, ali je za nas sporna odrednica ‘bosanski’ u nazivu tog jezika jer upućuje na opasnu namjeru jezičke i političke asimilacije i majorizacije Srba u BiH”, upozorio je zastupnik SNSD-a./

Previous articleZdenko Ćosić potpisao “Londonsku deklaraciju”
Next articlePredsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom posjetio Hrvatsku bolnicu “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj