Home Kultura KOŽUL ZA HMS: SDA “uvlači” DF kako bi nastavili opstruirati izbor Vijeća...

KOŽUL ZA HMS: SDA “uvlači” DF kako bi nastavili opstruirati izbor Vijeća ministara

903
0

-Ne treba biti naivan, ono što se danas dogodilo kroz potpisivanje koalicije između SDA i DF-a je predizborni dogovor, kada su te dvije stranke usko surađivale pri izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva. Danas je došlo vrijeme za vraćanje duga. Vrijeme potpisivanja je vješto programirano od SDA, kako bi dobili prostor za dalje opstrukcije izbora Vijeća ministara, rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Kožul ističe da predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a BiH na sporazum SDA i DF-a gledaju kao na stvaranje bošnjačkog političkog bloka.

„Mi taj sporazum gledamo kao stvaranje bošnjačkog političkog bloka, što uostalom iz SDA, također, izrijekom potvrđuju. S obzirom na to da već imamo formirane jasne i snažne političke blokove u hrvatskom i srpskom korpusu, dobro je znati i za sastav bošnjačkog. Tim više, što je vlast u BiH na državnoj i entitetskoj razini jasno nacionalno strukturirana i dobro se zna što kome pripada“, rekao je Kožul.

Dva člana Predsjedništva BiH u bošnjačkom bloku

Kožul pojašnjava da formiranjem političkog saveza između SDA i DF-a imamo i de facto i de iure situaciju da su dva od tri člana Predsjedništva BiH dijelom bošnjačkog političkog bloka.

„Ovim sporazumom je još eksplicitnije naglašena činjenica da bošnjački politički blok ima dva člana Predsjedništva. Nakon njegovog potpisivanja principijelno bi bilo da Željko Komšić odstupi s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva- ali ja nisam optimist u pogledu te principijelnosti“, istaknuo je Kožul.

Izbornik zakon ključ pregovora

Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH komentirao je za HMS i stav stranaka okupljenih u HNS kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH naglasivši da je ključna točka pregovora izmjena Izbornog zakona BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

„Stav stranaka okupljenih oko HNS-a što se tiče formiranja vlasti je jasan. Ključna točka naših pregovora je pitanje izmjene izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Od svih političkih partnera s kojima ćemo, eventualno, sudjelovati u vlasti tražimo jasan pozitivan stav oko tog pitanja. Simptomatično je što sporazum SDA-DF u djelu gdje se dotiče izbornog zakona to ne spominje, iako je na razini dosadašnjih dogovora političkih partnera to jedna od ključnih točaka. Ta činjenica i uključivanje DF u eventualnu koaliciju na vlasti stoga je, u svakom slučaju, otegotna okolnost. Vrlo dobro znamo da je sve što je DF radio u prošlosti bilo u opreci i s Ustavom BiH i s konkretnom presudom Ustavnog suda“, pojasnio je Kožul te dodao:

-Jednako tako znamo za vrlo loša dosadašnja iskustva sa sudjelovanjem DF u vlasti.

SDA i SNSD ostaju sugovornici

Sugovornik HMS-a osvrnuo se i na novonastalu situaciju kada je u pitanju proces formiranja vlasti naglasivši da to nije ništa neočekivano. Kožul je uvjeren da će sukladno tim okolnostima HDZ BiH i HNS BiH zauzeti jasan i konstruktivan stav.

„Što se tiče daljih koraka vjerujem da će se i na razini HDZ BiH, koji će u idućim danima imati intenzivan radni period sve do Sabora stranke, kao i na razini HNS po pitanju formiranja vlasti, u ovim novim, ali ne i iznenađujućim okolnostima, zauzeti vrlo jasan i konstruktivan stav. Taj stav će biti na tragu svih ranije donesenih na tijelima HNS-a, naši sugovornici u budućim razgovorima ostaju isti – SDA i SNSD“, zaključio je Kožul./B. Galić

Previous articleČOVIĆ: Tamo gdje nije bilo HVO-a i HR HB hrvatski narod nije opstao kao kolektivitet
Next articleČOVJEK VRHUNSKOG GLASA, DOBRE PJESME I VELIKOG SRCA -JOZO VUČIĆ