Home BIH Kreševo: Svečano otvorena nova zgrada Muzeja Franjevačkog samostana

Kreševo: Svečano otvorena nova zgrada Muzeja Franjevačkog samostana

670
0

Danas, 11 godina nakon početka gradnje novog i prikladnijeg prostora za brojne i iznimno vrijedne eksponate koje su kreševski franjevci prikupljali kroz nekoliko stoljeća, svečanim presijecanjem vrpce, otvorena je nova zgrada Muzeja Franjevačkog samostana Sv. Katarine u Kreševu.Prolazak prostorijama muzeja i obilazak vrijednih zbirki i eksponata, uključujući i zborke starih kreševskih zanata, vodi posjetitelja u daleku prošlost svjedočeći prije svega kako se nekad živjelo u Kreševu ali i Lepeničkoj dolini.

„Iznimno sam sretan jer smo dočekali završetak ovog projekta kojeg je pokrenuo pokojni fra Ivan Pervan. On je važan jer pokazuje da mi Hrvati u BiH kako ja to volim reći „nismo repa bez korijena“,  imamo itekako bogatu povijest koja je utkana i u našu budućnost. Obnovom muzeja projekta čiju financijsku vrijednost još uvijek zbrajamo, a veća je od dva milijuna maraka, svo blago koje se stoljećima skupljalo na ovim prostorima  bit će opet dostupno posjetiteljima, najprije našim Kreševljacima za koje Muzej vrata otvara 16. kolovoza, a od prvog rujna i ostalim posjetiteljima“, kazao je fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu.

Otvorenje muzeja, naglašava Renato Pejak, načelnik Kreševa, dobra je osnova i za razvoj turizma.

„Sačuvavši povijest mi smo sačuvali dio identiteta. Iznimno sam sretan zbog toga, ali to nije uvijek bilo lako. Uz već pokrenute projekte razvoja turizma, muzej je bez sumnje najvažniji jer  potvrđuje našu bogatu višestoljetnu povijest na ovim prostorima, a bez narod bez povijesti nema budućnost“, kazao je Pejak.

Pejak je svečanost otvorenja Muzeja iskoristio kako bi se zahvalio svima koji su pomogli ovaj projekt. Najznačajniji donator je Vlada Republike Hrvatske, ali značajna je bila i pomoć i domaćih donatora, pojedinaca i institucija. Kada su 2016. godine radovi stali, organiziranjem donatorske večeri, njihov je nastavak potaknuo da dr. Dragan Čović, predsjednik HNS BiH koji je na svečanosti otvorenja predvodio brojno izaslanstvo hrvatskih dužnosnika sa svih razina vlasti.

„Rekao bih da 2017. bila početak završetka projekta kojeg je Vlada Republike Hrvatske pomagala od samog početka. Muzeje kakva imamo u Kreševu, Fojnici, Gučoj Gori, Kraljevoj Sutjesci riznice su blaga koje svjedoče o životu naših predaka ali i bogatoj povijesti hrvatskog naroda u BiH. Oni nam pokazuju gdje su naši tragovi i koji je naš doprnos izgradnji budućnosti, njih je potrebno izučavati kako bi spoznali prave vrijednosti života jer su dobra spona između prošlosti i budućnost. Upravo je Kreševo primjer se već danas može živjeti po mjeri modernog europskog čovjeka jer u Kreševu pored muzeja imamo i brojne moderne tvornice“, naglasio je dr. Dragan Čović.

Na svečanosti otvorenja kreševskog muzeja bilo je i brojno izaslanstvo dužnosnika Vlade Republike Hrvatske predvođeno Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i europskih poslova. Radman je i ovom prilikom istaknuo kako su njegovi roditelji podrijetlom iz BiH, otac iz Bugojna, majka iz Tomislavgrada te da je sretan što hrvatski narod ima dvije domovine. U BiH je iako najmalobrojniji, ravnopravan s druga dva naroda i svojim načinom života primjer je tolerancije i uvažavanja drugih i drugačijih. Muzej Franjevačkog samostana Grlić Radman nazvao je jednom od brojnih hramova kulture koji svjedoče o tisućljetnom postojanju hrvatskog naroda u BiH .

„Čast mi je biti po drugi put ovdje u Kreševu koje je jedna prekrasna sredina sa broijnim hramovima umjetnosti kao i bogatstvom minerala kao i drugih prirodnih resursa poput vode i drveta. Kreševo je sredina koja je još u 19.-tom stoljeću bila paradigma tehnološkog napretka. Kreševo je među prvima imalo struju, vodovod, telefon, prvog liječnika dr. fra Matu Nilolića te brojne druge znamenite ljude poput fra Grge Martića, sredina je to koja je uspjela sačuvati jedan snažni kršćanski, jezični i nacionanalni identitet. Sretan sam što mogu vidjeti novi muzej koji je čuvarnica svih vrijednih eskponata, a Vlada RH će uvijek podržavati ovakve projekte, ne samo jer je to njezina ustavna obveza“, kazao je ministar Grlić Radman naglasivši kako je  posebno ponosan na dječji vrtić u Kreševu kojeg je također financirala Vlada RH s 300 tisuća kuna. „Ako imate vrtić, znači da ima i djece i budućnosti. Neka radošću po kojoj je nazvan vrtć u Kreševu, bude protkan život Kreševljaka i ljudi na ovim prostorima“, poručio je sa svečanosti otvorenja Muzeja hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Okupljenima na svečanosti otvorenja Muzeja obratio se i fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je istaknuo kako su upravo franjevci kroz stoljaća bili i vrijedni skupljači predmeta koji su danas izloženi u Muzeju.

U kultnom dijelu programa nastupio je zbor kreševske podružnice HKD Napredak te kreševski tamburaši.

Previous articleNajava: Sirokobrjeski Dragovoljci iz Uzarica krenuli na Zavitni Put Gospi Sinjskoj
Next articleSirokobrjeski Dragovoljci iz Uzarica Gospi Sinjskoj odali Počast “