Home Kultura Marina Vukoja “Rodna Hercegovina u crticama “

Marina Vukoja “Rodna Hercegovina u crticama “

1718
0
Sinonim za Hercegovinu je poskok, gušćerica, cvrčak, čendrljine, rutoljine, šiljtine, mrčine kemijanje, raspukla zemlja u vrila lita, rađa okokuće, uimisusovo. Kad ti mater kažiprstom pripeli evo ti Boga ako smiš uradit to.  Dok si dite i ako te ne nagari susjed s njegove  trišnje, nisi Hercegovac. A tek kad se vrime najoguni pridkišu, brzinski sve mrčine sa štrika kupiš. A tek kad mater peče kavu, a kuva kruv. …. Sve to samo u Hercegovini ima!
Čudna je ta moja Hercegovina di kamen viri iz svakog kuta, a zemlje skoro i nema, ali je opet rodna i prkosna! Tu raste kovilje po proplanku kojeg vitar njiše i pravi čudesno topli biljac. Svaka kika nešto priča, kofrči se pa i inati!
Kad prođen proplankom osta mi duša prazna. Nigdi ovce ni koze nema. Nedostaje mi ona drača i oko nje ono runo ovčje! Nedostaje mi i moja stara majka koja mi pruton priti i kaže znat će ti Bog čin te uvatin! Ma keci se ti ćaći svome, radit ćeš ono šta ti ja kažen ili će ti sveti Ante dat po Bogu jamin li ga s kredenca.
Nedostaje mi i onaj sobet posle blagoslova polja, a i one čendrljine i pusti merdžani. Ma to ti ga je sama mamipara bila, nemereš ništa da ne jamiš, a šta će ti ta neš se kitit kad pođeš ovcan.  Tek pusta čašćenja kroz devetnice jedinom svecu u Hercegovini svetom Anti. A kad se moli obvezno se naglašava: “E moj Isuse deder reci svetom Anti da mi dade milost” … Kad se iđe u crkvu i kod doktura nosi se misna rutoljina, a ostalo moreš vala sve plisnav niko ti neće ništa reć.
U mojoj Hercegovini čudni se pridjevi daju i za mnoge udove, tako i glava posta pača! Pa kad se ogovara kaže se vidi ga kako je diga paču, noson nebo para! E da mu se rogovi oće svrnit volila bi više nego očima svita vidit! Ma da ga je samo izvratit bija bi runjaviji iznutra nego što ima dlake na onoj pači!
Lito ne more proći brez 40 u ladu. Cvrčak cvrči i on jedino piva, dok iz ljudi kuknjava siva. Kaže mater dici u podne kad je najveća žega, aj malo ligat ili iđite u pržinu se igrat. Nemojte dugo na suncu da vas ne omanđija. Nemojte slučajno jedno drugo zavrzivat jamit ću drinov prut pa ga slomit od vas.
Joj teško meni materi ko će te ovako plisnava uvest u kuću i okupat? Jesan ti rekla da se ne ne brljaš? Najbolje na čatrnji te dobro nasafunjat.  Kuku meni materi tvojoj dok si obučen u šiljtine taman te ima.  Ko da gliste imaš nikako da nadođeš, još ti stalno dajem kruva, namažen masti i pošećerin, druga dica tvoji akrami su svi zamašitija od tebe.
Eno ga zvoni zvono, neko je u selu kvrknuo. Valjda nije niko naš! Pokoj mu duši. Napatio se vala s onon benon vazda manitura bila. Ko ga je nasadio na nju ništa ti ta radila nije. On jado prikriva sve da se ne baleči kuća. Evo kako završi dva metra pod zemlju.
A vidi onog što lešura, dobro je cvrknuo, je nalijo onu benu! Tetura, lešura ne zna ni di mu je glava ni rep!
Ajte štogodar prizalogajit lezibaba je pečena! Otelila se krava biće sutra i grušnika sa cvrljama špeka. Nemojte nosat okokuće ranu sidite za astal i idite.
Majko što još ima za izist ma kuvala san čorbu mora se ist kaškon kako će ti criva radit. Opet čorba majko? Ajde primakni se ne zaprduj puno i ne pravi se gluvoprd, ne izmigolji se i ne pravi mutav nego idi.
Šta oš, deder nek vide mlađa dica od tebe što radiš pa nek i oni zanovetaju i nek se ušćune. Vengader idi i iđi prišpičit onu vrljiku da ne bi ulazio tuđi ajvan u vrta. Ajte dico sve izidite sutra ću van kuvat pitu kompiraču za ručak  nasprat (deblja)!
Marina Vukoja “Ženo uspravi glavu budi ono što želiš i što ...

 

Marina Vukoja “Koritsko ćosanje” | MM Portal

Kad prolaziš pokraj susjeda koji puši i razgleda kao nešto, ako mu ne kažeš Valjen Isus, moraš se bar javit i reć: oće li to, kako je? U našoj Hercegovini ima i oni koji uzvrate šta te briga, gledaj svoj posa! Onda selo ima priču za misec dana. A kad se ne javiš. Vidi kako je mulava. Ta ti se očeše od rukav i šuti. Ma i krava kad vidi isana kaže mu! Pa sad ajde ugodi pobri!

Kad se ćosa neš vidit mlađariju na putu kako razgovara, već iza zida, to se krije ko crnostrik noge. Još ako ti je mater pripelila ni slučajno šnjin, šta će ti on beno. Beno mu bio ćaća, did, čukundid, ne valja ti ta raca ni za šta. Taj isti beno za par miseci bude zet. E onda za par miseci mater i baba prominu priču i kažu je nam dobar zet nadaleko nema takog čovika. Sam Bog nam ga posla na vrata. Uredan, kršan, oće radit! Moj brte takvi su na cini! A kad ćer ščapaju u četiri zida, kukava ti majka, to se ne zna koja bolje jezikon mlati, baba ili mater! Sama si birala, da nas nisi osramotila, znaš li di iđeš, bolje ti je da skočiš u čatrnju nego se vratiš kući! Nakon jezikove čorbe niko ne zna šta je reka! Aje brte mater malo sidni na ladan zid, odmori, dodat ću ti čašu ladne vode da dođeš sebi!

E što reći osim mi smo Hercegovci poseban narod. Uvik spremni za zabavu i prazno divanjenje. A kad se radi opet niko ne more snami da se istra! Brezbeli da smo vrlo posebni u svemu!

Previous articleMILANOVIĆ, BOŽINOVIĆ I ROJS NA PLITVICAMA: Krvavi Uskrs i 32. godišnjica pogibije Josipa Jovića!
Next articleIz kuta naše Lele “Još jednu da zapalim,