Home Ekonomija MARKO LJUBIĆ: HTV-ov podmukli udar na Kolindu Grabar-Kitarović

MARKO LJUBIĆ: HTV-ov podmukli udar na Kolindu Grabar-Kitarović

944
0

U većini mainstream medija jučer u popodnevnim i večernjim satima emitirana je “vijest” da će se Kolinda Grabar-Kitarović “sigurno kandidirati” za predsjednicu Republike. To je također urednik i voditelj trećeg Dnevnika HTV-a Damir Smrtić objavio pozivajući se na “visoki izvor” iz Ureda predsjednice Grabar- Kitarović.


S obzirom da se pod firmom vijesti objavljuje “sigurna” informacija o kandidaturi pozivajući se na neimenovani izvor, posve je jasno da takva informacija nema informativni, već špekulativni karakter, jer nikada Predsjednica nije dala ni naslutiti da se neće kandidirati da bi ovakva “potvrda” njene kandidature imala značaj informacije.

Usprkos vrlo smušenim izjavama o tome da posla ima i u Hrvatskoj i u svijetu, usprkos neinteligentnom odgađanju potvrde kandidature za drugi mandat uz opasne javne špekulacije o europskim i svjetskim funkcijama, koje su omogućile razdoblje svakakvih interpretacija, usprkos u javnosti snažno prisutnoj sumnji u stvarnu potporu Plenkovića, stvarnih i čvrstih razloga za sumnju u Predsjedničinu namjeru kandidirati se za drugi mandat nije bilo.

Ne barem da bi bili vijest ili da bi negacija tih razloga bila vijest.

Tragom nevjerojatno nespretnih izjava same Predsjednice te višednevnih špekulacija o funkcijama u Bruxellesu, jučerašnja objava “sigurne kandidature” samo nekoliko minuta nakon pristiglih informacija iz Bruxellesa u biti je bila sračunati, ali i očekivani udarac integritetu Kolinde Grabar-Kitarović.

Poruka koja se neizravno željela poslati je sljedeća – evo sada kad su sve funkcije u Bruxellesu podijeljene, nemamo drugog izbora, prihvatit ćemo i rezervni položaj, onaj predsjednika Republike.

Točno to znači sinoćnja Smrtićeva objava u Dnevniku, koja je umjesto relevantne informacije time postala poziv za interpretacije i osporavanje samoga integriteta Predsjednice. S ovime postaje jasno kao dan da je Kolinda Grabar-Kitarović u vrlo teškoj poziciji u koju se u najvećoj mjeri dovela sama svojim političkim postupcima i prije svega kadroviranjem, jer “visoki izvor” znači da je to netko njoj jako blizu s velikim utjecajem na njene politike, te da je ili potpuni idiot, što je malo vjerojatno, ili da joj namjerno radi o glavi.

S obzirom na činjenicu da je Plenković preko svojih najodanijih suradnika potpuno kadrovirao kompletnu uredničku hijerarhiju na HTV-u, do mjere da se izrazito vodi računa o svakom detalju gotovo svih programa, od izbora tema do izbora gostiju, ovakva podmukla podvala u Dnevniku HTV-a nije neznanje, iako Smrtić i velika većina sličnih nisu na “ti” s najosnovnijim znanjima.

Čak i da se neimenovana potvrda “sigurne kandidature” nekako može podvesti pod vijest, razumno je pitanje zašto je “visoki izvor” čekao s tim došaptavanjem medijima upravo vijest iz Bruxellesa o postignutom kadrovskom rješenju kada je interes za Predsjedničinu odluku bio u najmanju ruku jednak i dan ranije, tjedan dana ili mjesec dana ranije. Nema nikakve sumnje da se radi o prljavoj podvali kontrolora najvažnijih medija, jer novinari koji su to objavljivali jednostavno nisu toliko pametni.

Ako svemu dodamo Šeksove poruke o prijetećim kompromitacijama, a prije toga cijeli splet Plenkovićevih politika, izrazito je utemeljena sumnja u Plenkovićevu stvarnu potporu Predsjednici.

Utoliko više što je njegovom profilu HDZ-a kao kruh potreban “vuk” s ljevice, koji će po potrebi plašiti narod i od mekog antife i ljevičara s vrlo tvrdim lijevo-liberalnim i nacionalnim političkim profilom Andreja Plenkovića po prastaroj matrici činiti u presudnim trenutcina tzv. manje zlo.

U ovom slučaju “vuk” je Milanović, a okršaji koje su već započeli Plenković i on, to upravo potvrđuju. Sve to govori da će suočena s vrlo jakim Miroslavom Škorom i s valjda prisutnom sviješću da Milanoviću ne može uzeti ni jedan glas te s ovakvom realnom motivacijom Plenkovića, Kolinda Grabar-Kitarović morati smisliti i povući iznimno jake i uvjerljive poteze, bez kojih će ju “visoki izvori” pokopati i prije izborne utrke.

Marko Ljubić/Foto:FaH

Previous articleEI: Ivanu Kvesiću zlato, a bratu Anđelu srebro u Minsku
Next articleArgentina pokradena u Brazilu za čak dva penala, Messi bijesan na suce