Home Kultura MiG 21 legendarnog pilota Rudija Perešina vraćen u Hrvatsku

MiG 21 legendarnog pilota Rudija Perešina vraćen u Hrvatsku

844
0
SHARE

Nakon 28 godina od bijega iz JNA u Austriju u Hrvatsku je iz Klagenfurta vraćan MIG 21 legendarnog hrvatskog pilota Rudija Perišina.


“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate” rekao je 25. listopada 1991. šokiranim, no prijateljski raspoloženim Austrijancima Rudolf Perešin, tada 33-godišnji pilot borbenog MIG-a 21, nakon bijega iz Bihaća i  iznenadnog slijetanja na južnoaustrijski aerodrom u Klagenfurtu.

Austrijanci su njegov MiG  godinama čuvali u vojnom muzeju u Zeltwegu gdje je bio izložen posjetiteljima

Hrvatska je intenzivno nastojala vratiti taj avion u Hrvatsku, jer za nas on ima veliku simboličku vrijednost, a razgovori su se intenzivirali zadnje dvije i pol godine, kada su o tome nekoliko puta razgovarali hrvatski i austrijski ministri obrana Damir Krstičević i Mario Kunasek.

“Svi smo ponosni da se ovaj avion kao simbol junaštva vratio u RH. Prelet Rudolfa Perešina kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima. Prva faza povratka aviona je završena a to pokazuje dobru suradnju između Hrvatske i Austrije. Avion će biti postavljen ispred Ministarstva obrane”, rekao je general pukovnik Drago Matanović.

“Avion će se prebaciti u 91. zrakoplovnu bazu u vojarnu Marko Živković”, dodao je.

“Operacija je provedena u pet dana, 20 sati efektivnog rada, ali ono što je glavno to je bila motivacija. Znamo što Rudi znači Hrvatskkoj i građanima. Bez Rudija i bez njegovog čina neki od nas ne bi bili u zrakoplovstvu, on nas je motivirao. Rudi nas je sve povezao i motivirao i ovo je izvdeno u rekordnom roku. Pokazali smo da možemo i hoćemo raditi”, rekao je brigadir Michael Križanec.

U Hrvatsku se tako Perešinov MIG 21 vraća pet dana iza godišnjice njegove pogibije tijekom operacije Bljesak 2. svibnja 1995.

MIG 21 je rastavljen u Zeltwegu te kamionom upravo transportiran u Zagreb. Nakon današnje prezentacije u zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Plesu bit će ponovno sastavljen i javno izložen već u nedjelju ispred zgrade MORH-a u Zagrebu. Zrakoplov će nakon toga biti čuvan na Plesu, te kako je planirano, bit će središnji izložak 2025., kada Hrvatska konačno dobije svoj vojni povijesni muzej.

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

Tijekom vikenda u nedjelju, 12. svibnja avion Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a  povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

R.I. /Foto;morh