Home Kultura Mijo Matanović: Bez promjena Izbornoga zakona poslije izbora moguće produbljivanje krize

Mijo Matanović: Bez promjena Izbornoga zakona poslije izbora moguće produbljivanje krize

515
0

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u izbornoj jedinici 402, Mijo Matanović (HDZ BiH),za portal Dnevnik.ba govorio je o Izbornom zakonu, iseljavanju, Hrvatima u Posavini i drugim temama.

OGLAS

Iako su vođeni brojni razgovori oko izbornog zakona, u službenu predizbornu kampanju ipak ulazimo bez značajnih promjena i dogovora. Ako Izborni zakon ostane ne promijenjen kako će se implementirati izborni rezultati nakon 2. listopada te može li se u tom slučaju očekivati produbljenje postojeće krize u BiH?

Točno je da u izbornu kampanju ulazimo bez promjene izbornog zakona i upravo ta činjenica čini me vrlo nesretnim jer nakon izbora bit će vrlo teško implementirati izborne rezultate i postoji opasnost da tehnička vlada nastavi raditi i u novom mandatu. Upravo ta mogućnost, na koju mi kontinuirano upozoravamo, produbljava postojeću krizu i dovodi zemlju, koja bi trebala biti daleko na europskom putu, u nešto zbog čega godinama nemamo željenog napretka.

Cijela BiH suočava se s iseljavanjem stanovništva, a posebno se tu ubrajaju visokoobrazovani mladi ljudi. Koje bi po vašem mišljenju bilo rješenje tog problema i kako zaustaviti odlazak?

Iseljavanje stanovništva je regionalni pa i globalni problem i nije samo plod loših politika, naročito politike stranke kojoj pripadam, koja se u svom programu, s pravom, ovim problemom, ne zanemarujući i ostale, želi ozbiljno pozabaviti i svojim rješenjima usporiti odlazak i zadržati mlade ljude i njihove obitelji. S naših prostora se oduvijek odlazilo, naročito u zadnjih pedesetak godina, uglavnom pripadnici hrvatskog naroda, zbog naslijeđa II. svjetskog rata, potom ratnih zbivanja i progona u Domovinskom ratu, a danas je to uglavnom zbog veće i bolje perspektive na zapadu Europe.

Što je danas najpotrebnije Hrvatima u Bosanskoj Posavini? Stoje li pred njima neki projekti od velikog značaja?

<p>Mijo Matanović</p>

 

Može biti slika sljedećeg: tekst

Ono što je Hrvatima u BiH najpotrebnije je osjećaj i uvjerenje da nema boljeg i ljepšeg podneblja za život od naše lijepe Posavine, a da uvjete života nam nitko neće omogućiti nego ih moramo stvarati po mjeri svih. Institucije države i vlast su u obvezi da stvaraju siguran ambijent, a naši ljudi s kapitalom i radnim navikama stvorenim izvan domovine, da pomognu svekoliki ekonomski razvitak ulažući u projekte budućnosti u svim segmentima života.

Vaša stranačka kolegica Borjana Krišto, kandidatkinja je HNS-a za Predsjedništvo BiH. Je li ona u ovom trenutku najbolje rješenje za hrvatski narod?

Kolegica gđa Borjana Krišto, kao kandidatkinja HNS za članicu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, je jedina kandidatkinja koju su podržale gotovo sve stranke sa hrvatskim predznakom. Naspram nje je osoba, Hrvat po zanimanju, a kandidatura i potpora je od isključivo bošnjačkih stranaka, što mu postojeći izborni zakon i omogućuje. Kolegica Krišto zasigurno može vrlo kvalitetno obnašati tu poziciju jer je u politici dovoljno dugo da zna što je sve potrebno da ova država profunkcionira po mjeri njenih naroda i ostalih građana koji u njoj žele živjeti.

Obavljali ste do sada niz dužnosti kroz politiku u službi narodu. Na što ste posebno ponosni?

U politici sam od prvih višestranačkih izbora 1990.godine, kao pripadnik stranke HDZ svih ovih godina, bio u zakonodavnoj vlasti na svim razinama, od općinske do državne,u izvršnoj vlasti sam u jednom mandatu bio Predsjednik vlade Županije Posavske. Ponosnim me čine svi uspješno realizirani projekti koje sam vodio ili surađivao, jednako sam ponosan i na obitelj koja mi je bila stalna i bezrezervna potpora kao i na sve suradnike koji su mi pomagali a posebno ponosan na svoj narod koji mi je svih ovih godina davao apsolutnu potporu na izborima.

source.ba | "Organiziranje izbora je obesmišljeno, a izborna volja naroda i građana otvoreno se ignoriše"

Autor; Objave Mladen Ljubić- Vajta
Previous articleHDZ BiH iz Crnih Lokava i Ljubotića krenuo po uvjerljivu pobjedu
Next article[Predstavljamo kandidate HNSa Jajačkog i Pougarskog kraja]