Home Ekonomija MLADE POTIČU NA POKRETANJE BIZNISA U Posušju možete besplatno otvoriti obrt!

MLADE POTIČU NA POKRETANJE BIZNISA U Posušju možete besplatno otvoriti obrt!

861
0

Za one koji duže vrijeme bezuspješno traže posao, kao i one čiji je kućni proračun nedovoljan za osnovne životne potrebe, prilika je u otvaranju vlastitog obrta. Kako je očekivano da takva populacija ne raspolaže velikim sredstvima za pokretanje biznisa, oslobađanje troškova registracije svakako bi im bilo korisno. Upravo takvu mjeru pomoći nezaposlenima, uvela je Općina Posušje gdje je registracija obrta besplatna, javlja dopisnica FTV-a iz Posušja Ivana Bešlić Penava.

Osnivanje novih obrta u Općini Posušje nikad jeftinije. Općinska pristojba za registraciju od sada je besplatna.

– Zasigurno to jeste jedan motivirajući čimbenik da se mladi ljudi lakše odlučuju na pokretanje svoje poslovne ideje, u kombinaciji s određenim drugim mjerama olakšavanja poslovanja, pa i određenih poticajnih mjera, da li s razine općine ili županije i drugih fondova kao i drugih izvora financiranja – navodi Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ZHK-a za EU integracije.

Načelnikov prijedlog oslobađanja novih obrtnika obveze plaćanja općinske pristojbe za registraciju obrta razmatran je na sjednici Lokalnog ekonomskog vijeća. Općinski odjel za gospodarstvo odluku već provodi.

– Pored ove mjere, u prošlosti, u suradnji s našim gospodarstvenicima, sa Srednjom strukovnom školom i Zavodom za zapošljavanje prati se tržište rada i na osnovu analize podataka što je potrebno na tržištu rada, formiraju se novi smjerovi u Srednjoj školi. Riječ je o osnivanju odjela za CNC operatera, medicinskog tehničara i ugositetljskih smjerova – ističe Vedran Majić, stručni suradnik za odnose s javnošću Općine Posušje.

Ova mjera s ciljem poticanja prvenstveno mladih na pokretanje biznisa, brzo je odjeknula u javnosti. Prošlog tjedna je i Federalni zavod za zapošljavanje objavio javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja. Iz udruge Epsilon pozdravljaju inicijativu Općine, ali sumnjaju u transparentnost procesa apliciranja na sredstva federalnog fonda.

– Svaka mjera koja potiče nekakva subvencioniranja u ovakvom aparatu nije dobra. Ono što država, odnosno tijela javne uprave mogu napraviti jest jedan institucionalni okvir koji će omogućiti poduzetnicima da imaju slobode, može smanjiti poreze, učiniti birokraciju manjom i jeftinijom, tijela javne uprave učiniti jednostavnijim i praktičnijim – zaključuje predsjednik Udruge Epsilon Bruno Penava.

U općinskom Centru za pružanje usluga građanima tek očekuju redove. Rezultati će, nadaju se u Općini Posušje, smanjiti nezaposlenost./

Previous articleIz Kuta Naše Kraljice Sanijele Matković “…baš NIKADA,…ta Hercegovina i čEkanje”
Next articleSanijela Matković” Noć Poezije na Širokom Brijegu “Galerija Vrba”21.03(19h30¨;)