Home Kultura Mons. Ivan Ćurić novi je pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije – roditelji rođeni...

Mons. Ivan Ćurić novi je pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije – roditelji rođeni u buškoblatkskom kraju

1052
0

Buškoblatski kraj i tomislavgradska općina opet imaju razloga biti ponosni – “iznjedrili” su još jednoga biskupa. Naime, papa Franjo imenovao je, 11. ožujka, mons. Ivana Ćurića, dosadašnjeg generalnog vikara, pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije, dodijelivši mu titulu naslovnog biskupa Tela.

Mons. Ćurić je rođen 1964. u Slavonskom Brodu, a njegovi roditelji, su Ante i Pavka – oboje rođeni u buškoblatskome kraju – otac Ante u prisojačkom Vrilu, a majka Pavka rođ. Kolak u Dobrićima.

U Nadbiskupskom domu u Đakovu, u nazočnosti nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, te brojnih svećenika i predstavnika medija, tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu mons. Janusz Blachowiak, u ime apostolskog nuncija u RH mons. Giuseppea Pinta, okupljenima je kako je mons. Ivan Ćurić novi pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mons. Ćurić je za svećenika zaređen 1990. u katedrali Sv. Petra u Đakovu. U Rimu je postigao stupanj magisterija iz filozofije te je predavao filozofski kolegij na KBF-u u Đakovu do 2012.

Bio je i voditeljem Biskupijskoga tiskovnoga ureda (2002.-2007.), članom Pripremnoga povjerenstva 4. sinodskoga zasjedanja. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji član je Vijeća za kler. Imenovan je kapelanom Njegove Svetosti 2012.

Službu generalnoga vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije započeo je 2013., a od 2014. kanonik je Prvostolnoga kaptola đakovačko-osječkoga.

Dragi naš Ivane, neka Te dragi Bog i dalje nadahnjuje, krijepi i vodi u Tvojoj novoj biskupskoj službi. Čestitamo Ti, preporučujući se u molitve i preporučujući Vas u naše molitve.

Tomislavcity/zupaprisoje.net

Previous articleČOVIĆ U ŠIROKOM BRIJEGU: Izborni zakon mora osigurati ono što je Ustavni sud kazao
Next articleHDZ BiH protiv mržnje i nasilja, ne zloupotrebljavati institucije i javni prostor