Home Ekonomija MOSTARSKI SAJAM “Jedan gospodarski gigant nam je partner, moramo biti ponosni”

MOSTARSKI SAJAM “Jedan gospodarski gigant nam je partner, moramo biti ponosni”

799
0
SHARE

Danas je, u susret otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, veleposlanik NR Kine u Bosni i Hercegovini veleposlanik Kine u BiH Ji Ping i predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Marko Šantić. Zemlja partner, Mostarskog sajma je po drugi puta Narodna Republika Kina, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Oni dolaze sa skoro sto tvrtki na prostor od približno 2000 m2, dolaze njihovi glavni menadžeri koji rade sa svojim firmama po cijelom svijetu, i mi moramo, ne samo na Mostarskom sajmu nego u čitavoj Bosni i Hercegovini biti izuzetno ponosni što smo doveli jednog gospodarskog giganta da nam bude partner”, rekla je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, dodavši kako će osim Narodne Republike Kine biti prisutno još tridesetak zemalja.

Neki od brojnih tvrtki koji će se predstaviti na Sajmu su giganti poput Greeja, Huaweija, ZTE-a, BGI-ja, Iflyteca, Hummera, koji zapošljavaju milijune ljudi.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH dr. Marko Šantić je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne uspješne suradnje s jednom od najvećih gospodarskih sila u svijetu, te je istaknuo porast i u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Kinom.

“Mi iz Kine uvozimo negdje milijardu i sto devedeset milijuna KM, a izvozimo oko četrdesetak milijuna vrijednosti roba, istaknuo rekao je Šantić.

Također dodaje kako misli da je veliki prostor za suradnju između BiH i Kine turizam, te najavio novi projekt:

“Mi ćemo na Sajmu predstaviti jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH. Na tome zajedno radimo s vanjskotrgovinskom komorom i Komorom Republike Srpske”.

Veleposlanik NR Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping kazao je kako je u 2018. godini vrijednost trgovine između Kine i BiH 187 milijuna američkih dolara, što je porast od 37,9%.

“Sudjelovanej Kine kao zemlje partnera na Mostarskom sajmu predstavlja jednu od važnih akcija koju je vlada Kine izvršila u vidu primjene rezultata smjernica iz Sofije te ima velikki značaj za poticanje praktične suradnje između Kine i zemalja središnje i istočne Europe” pojasnio je.